• Home
  • Nieuws
  • Cultuur
  • Antwerps ModeMuseum focust op textielkunst in nieuwe expo

Cultuur |REPORTAGE

Antwerps ModeMuseum focust op textielkunst in nieuwe expo

Door Katrien Huysentruyt

28 sep. 2018

Antwerpen - Het Antwerpse ModeMuseum is gesloten voor renovatie maar stelt intussen tentoon op locatie. Het Maurice Verbaet Center beet gisteren de spits af met de expo ‘Soft? Tactiele Dialogen’. De focus ligt nu eens niet op mode, maar op Belgische textielkunst.

De expo werd geopend door Kaat Debo, directrice van het MoMu, en kunstverzamelaar Maurice Verbaet - eigenaar van het imposante gebouw. De jaren 60-architectuur met monumentale trappenhal vormt het decor van de tentoonstelling. "In de jaren 60 en 70 gaan zowel feministische, post-minimalistische als fiber art kunstenaars aan de slag met textiel. Ze worden aangetrokken door de esthetische mogelijkheden, het structurele potentieel en de betekenis die je kan uitdrukken met dit ‘zachte’ materiaal", vertelt curator Elisa De Wygnaert. "Het intuïtieve of militante gebruik van textiel – een materiaal dat traditioneel geassocieerd wordt met het commerciële of het industriële – brengt de strenge scheiding tussen de 'schone' en de toegepaste kunsten aan het wankelen. Precies door de seksistische associatie van textiel met 'vrouwenwerk' of 'decoratie', zetten feministische artiesten het in om de machtsverhoudingen binnen de kunsten in vraag te stellen."

Oud & nieuw

Het werk van Belgische textielkunstenaars, zoals Veerle Dupont, Suzannah Olieux en Liberta Ferket, komt uit de collectie van MoMu. De stukken van de bekendere generatiegenoot, de Belgisch-Poolse TAPTA (tevens de naam van het befaamde restaurant bij de galerij), komt uit de ‘caroline&mauriceverbaetcollection’, een private kunstcollectie die focust op Belgische moderne naoorlogse kunst. "Hoewel deze textielkunstenaars zich vaak in de marge van de kunstwereld bewogen, waren hun aanhoudende inspanningen cruciaal voor de acceptatie van textiel als medium voor hedendaagse kunst", aldus De Wygnaert. "De jongste generatie drukt zich complexloos en vrij uit in textiel, even vaak in combinatie met andere media. Deze vrijheid danken ze aan de strijd van die eerste generatie en aan de veranderde perceptie binnen de kunstkritiek dat kunstenaars hun artistieke kwaliteit weinig te maken heeft met stijl of medium, maar wel met artistieke intentie".

Praktisch

In ‘SOFT? Tactiele Dialogen’ zie je werk van de eerste generatie in dialoog met hedendaagse kunstenaars als Kati Heck, Nel Aerts, Anton Cotteleer, Sven ‘T Jolle, Klaas Rommelaere, Christoph Hefti, Stéphanie Baechler en Kirstin Arndt. In oktober en november sluiten ook PLUS-ONE Gallery, Gallery Sofie Van de Velde, Geukens & De Vil en DMW Art Space zich aan bij ‘SOFT? Tactiele Dialogen’ en verspreid over Antwerpen gaan onverwachte installaties van jonge kunstenaars in dialoog met voorbijgangers. Er worden begeleide tours voorzien. Tijd over na het bezoek van deze bovendien gratis tentoonstelling? Loop dan zeker ook eens door de indrukwekkende collectie van het Maurice Verbaet Center. Het kunstencentrum zet zich in voor Belgische (naoorlogse) kunst. SOFT? Tactiele Dialogen loopt nog tot 24 februari in het Maurice Verbaet Center, Mechelsesteenweg 64A, 2018 Antwerpen, open vrijdag tot en met zondag, 13-18 uur.

Beeld: FashionUnited