• Home
  • Nieuws
  • Cultuur
  • 'Game Changers' in het MoMu toont mode met vernieuwende silhouetten

'Game Changers' in het MoMu toont mode met vernieuwende silhouetten

Door May-Anne Oltmans

bezig met laden...

Scroll down to read more

Cultuur

Het Antwerpse ModeMuseum (MoMu) zal vanaf 18 maart ongeveer vijf maanden lang in het teken staan van Game Changers: de ontwerpers die ervoor hebben gezorgd dat het zandlopersilhouet werd vervangen door een nieuw, ruimer silhouet. Één van de meest toonaangevende game changers was Cristóbal Balenciaga. Het silhouette waar de ontwerper om bekendstaat wordt gekenmerkt door de brede(re) schouders en het feit dat de nadruk niet langer op de taille ligt.

Het zandlopersilhouet was voor veel ontwerpers uit de 20e eeuw nog de heersende norm, maar onder andere dankzij de invloed van de Japanse kimono kozen verschillende ontwerpers die actief waren tussen 1920 en 1930 ervoor om kleding te maken waarin vrouwen meer bewegingsvrijheid hadden. Onder hen waren onder andere Madeleine Vionnet, Paul Poiret en Coco Chanel.

Tegen het einde van de 20e eeuw werd door ontwerpers, waaronder Ann Demeulemeester en Issey Miyake, opnieuw geëxperimenteerd met nieuwe silhouetten. Ook in hun werk stond de bewegingsvrijheid van de vrouw weer vaak centraal. Een collectie waarin het draait om deze nieuwe silhouetten, is ´Body Meets Dress, Dress Meets Body´ uit 1997 van ontwerpster Rei Kawakubo van Comme des Garçons. Kawakubo heeft aan deze lentecollectie onder andere jurken toegevoegd waarin op één van de heupen een vulling is aangebracht, waardoor een asymmetrisch en overdreven rond silhouette ontstaat. Verder bevat deze collectie bolle rokken en een tweetal gehaakte tops die zo ruim vallen dat de vorm van het lichaam hier niet uit op te maken is.

In Game Changers toont het MoMu 100 couture en prêt-à-porter stukken van ontwerpers als Maison Martin Margiela, Yohji Yamamoto en Comme des Garçons. De Baskische ontwerper Balenciaga staat centraal, omdat zijn invloed zowel aan het begin als aan het eind van de 20e eeuw merkbaar was. De expositie bevat onder andere jurken, blouses en rokken van bovengenoemde ontwerpers, waarvan sommigen in bruikleen zijn van het New Yorkse ´Museum of the Fashion Institute of Technology´, het Victoria & Albert museum in Londen, het Parijse Musée Galliera en het MUDE in Lissabon. Game Changers zal in het MoMu te zien zijn tot en met 14 augustus 2016.

Beeld: Visit Antwerpen en Comme des Garçons via Vogue.com


Balenciaga
COMME DES GARCONS
MoMu