• Home
  • Nieuws
  • Fashion
  • NORM wil 's werelds meest milieuvriendelijke sneakermerk zijn

NORM wil 's werelds meest milieuvriendelijke sneakermerk zijn

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Fashion |INTERVIEW

Brussel - Hoewel de crowdfunding campagne nog loopt, hebben de drie Brusselaars Nicolas Lavigna, Arnaud Vanderplancke en Antoine Bodart met de tot nu toe behaalde 39.000 euro hun doel van 25.000 euro overschreden. Sneakerlabel NORM zal dan ook in september worden gelanceerd.

Geschreven door Gertie De Boey voor FashionUnited

Crowdfunding geslaagd: Q&A Nicolas Lavigna

Waarom een eigen schoenenlabel lanceren?

Nicolas Lavigna: “Wij werken alle drie in de schoenenwereld en zijn gek op sneakers. De mode-industrie is de tweede meest vervuilende industrie ter wereld. Wij vonden het noodzakelijk blanco te beginnen en na te denken over alle stappen die komen kijken bij het maken van een schoen en de regels van de markt die we kennen opnieuw te bekijken. We droomden van een ecologisch verantwoord en stijlvol merk, dat volledig transparant is (over de voetafdruk, leveranciers en kosten). Na achttien maanden van ontwikkeling en onderzoek werd ons label NORM geboren.”

Wat is NORM?

“NORM staat voor een minimalistisch ontwerp, lokale productie en gerecyclede materialen. We willen 's werelds meest milieuvriendelijke sneakermerk zijn. Onze sneakers worden gemaakt in Portugal. Alle onderdelen van de schoen komen uit Europa om onze ecologische voetafdruk te verkleinen, deze is 80 procent lager dan bij een standaard paar schoenen. Ook compenseren we onze voetafdruk door twee bomen per paar sneakers te planten; daarvoor werken wij samen met de stichting ‘Graines de Vie’.”

Waarom crowdfunding?

“Het is een eenvoudige manier om ons idee snel te valideren en een community te creëren. Bovendien stelt een crowdfunding campagne ons in staat de productie van het eerste model te financieren. Concreet besteden we het opgehaalde bedrag aan de ontwikkelingskosten van de zool en de productie van de eerste duizend paar sneakers.”

Hoe wordt de sneaker gemaakt?

“De sneaker is voor 90 procent gemaakt van gerecycleerde materialen en we gebruiken fabricagetechnieken voor een lange levensduur. De rubberen zolen bijvoorbeeld, bestaan uit 75 procent gerecycleerd rubber en 30 procent fairtrade natuurrubber. Het garen van de gebreiden bovenkant is gemaakt van gerecyleerde plastic flessen. Door een 3D breitechniek wordt de bovenkant uit een stuk gebreid, en de materiaalverspilling is daardoor 65 procent minder. Ook is deze gebreide bovenkant eenvoudig te repareren met naald en draad.”

Hoe ziet het eerste product eruit?

“Verankerd in de stedelijke en avant-garde cultuur hebben we besloten om vrouwen en mannen op dezelfde manier te behandelen. We bieden een modern, duurzaam, genderneutraal en comfortabel ontwerp. Er zal een vaste collectie zijn en steeds een product worden toegevoegd. Omdat we zeer specifieke technische- en milieueisen hebben kost de ontwikkeling van een NORM-product tijd.”

Hoe nu verder?

“De crowdfunding loopt (op het moment van publicatie, red.) nog twaalf dagen, dus we proberen nu nog zo veel mogelijk bekendheid te verwerven. Ook werken we aan het eindproduct voor de lancering in september.”

Over de oprichters:
  • Nicolas Lavigna is schoendesigner. Hij volgde een opleiding design in Brussel en werkte samen met verschillende merken.
  • Antoine Bodart zit al van jongs af aan in de schoenindustrie, net als zijn familie.
  • Arnaud Vanderplancke is mechanisch ingenieur en werkte jaren in de lucht- en ruimtevaart.

Wat is jullie ultieme droom?

“Een circulair product te hebben, andere NORM-producten aan te bieden en een wereldmerk te creëren.”

De eerste sneaker van NORM is vanaf september te koop via de webshop, voor 160 euro, maar wie de Kickstarter campagne steunt, betaalt 120 euro. De schoenen zijn verkrijgbaar in vijf verschillende kleuren, in Europese maten van 36 tot 46.

Dit is de laatste aflevering in de serie Crowdfunding geslaagd.

Beeld: NORM

Crowdfunding
crowdfunding geslaagd
Nicolas Lavigna
NORM