• Home
  • Nieuws
  • Fashion
  • 7 namen om naar uit te kijken tijdens de mannenmodeweken

7 namen om naar uit te kijken tijdens de mannenmodeweken

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Fashion

Parijs - Eerder deze week werd in New York het seizoen van mannenmodeweken afgetrapt. Terwijl New York, Londen en Milaan het zwaar te verduren hebben, was het nooit zo druk in Firenze en Parijs. Pitti pakt uit met onder meer Givenchy, Ferragamo, MSGM en Carine Roitfeld, en in Parijs zijn de shows en presentaties dit keer voor het eerst over zes volledige dagen gespreid. Bij de hoogtepunten daar: een groots opgezet eerbetoon voor Karl Lagerfeld, onder de glazen koepel van het Grand Palais.

Geschreven door Jesse Brouns voor FashionUnited

Sies Marjan showt in Parijs voor het eerst een toegewijde mannencollectie op de catwalk. Sander Lak, een Nederlandse ontwerper die ervaring opdeed bij onder anderen Dries Van Noten, begon zijn label in New York in 2016. Lak maakte meteen indruk door zijn kleurgebruik. Sinds herfst 2018 laat hij in zijn shows ook mannen meelopen. Met succes: zijn hemden van glanzend satijn en mantels in technische stof die onder de flits van een iPhone van kleur veranderen, behoren tot de greatest hits van de mannenmode deze zomer. Dat hij voor zijn eerste mannenshow Parijs kiest, en niet New York, is veelbetekenend.

Waar: onder meer Browns, Mr Porter, Farfetch, Matchesfashion, Ssense, Harvey Nichols, siesmarjan.com.

Kunstenaar Sterling Ruby lanceert op Pitti een eigen lijn, S.R. Studio LA. CA., na eerdere collabs met Raf Simons. De Amerikaans werkte verschillende keren samen met Simons en het paar tekende zelfs één collectie helemaal samen, een hoogtepunt in de carrière van Simons. Toen de Belgische ontwerper bij Calvin Klein werd binnengehaald, werd ook Ruby veelvuldig ingeschakeld. Een van zijn doeken figureerde in de eerste grote campagne van 205W39NYC, de catwalklijn van Simons voor Calvin Klein. Ruby werkte ook mee aan showdecors, en was verantwoordelijk voor de herinrichting van het vlaggenschip van Calvin Klein aan Madison Avenue. Dat ontwerp uit de jaren negentig van de minimalistische architect John Pawson schilderde hij kanariegeel. S.R. Studio LA. CA. is een gemengde lijn, gebaseerd op de experimenten die hij de afgelopen tien jaar deed voor zijn kunst — denk zachte sculpture en quilts. De kleren zouden later deze maand al verkrijgbaar zijn.

Waar: de eerste verkooppunten worden later deze maand bekend gemaakt.

LVMH Prize nominee Bode ruilt net als Sies Marjan New York voor Parijs. Enkele seizoenen geleden streken al enkele damesontwerpers in Parijs neer — Proenza Schouler en Joseph Altuzarra, bijvoorbeeld. Maar dit seizoen is er ook voor het eerst van de kant van de mannenmode een kleine exodus. De toegewijde mannenweek van New York heeft het al langer moeilijk en de CFDA, de raad van Amerikaanse modeontwerpers die NYFW organizeert, verloor dit jaar een aantal sponsors , en daarmee de financiële middelen om, zoals vroeger, shows en presentaties van kleine ontwerpers te steunen (bron NYtimes). Emily Adams Bode begon Bode in juli 2016. Ze was de eerste vrouwelijke ontwerper die een collectie toonde tijdens NYFW: Men's. Bode gebruikt voor haar moderne workwear technieken die al eerder vrouwelijk worden beschouwd — quilting, mending, appliqué — en heeft een voorkeur voor unieke vintage stoffen.

Waar? Bergdorf Goodman, Dover Street Market New York, Opening Ceremony, The Webster, Tomorrowland, Galeries Lafayette, Browns, Matches Fashion, Très Bien, Voo, Moda Operandi en Ssense.

Marco de Vincenzo debuteert met een mannencollectie op Pitti in Firenze. De Vincenzo groeide op in Sicilië en studeerde in Rome, waar hij meteen na zijn opleiding bij Fendi terecht kon. Daar werkt hij nog altijd als accessoireontwerper aan de zijde van Silvia Venturini Fendi. De Vincenzo introduceerde zijn eigen merk tijdens de Parijse coutureweek, in 2009. Vijf jaar later verwierf luxegroep LVMH 48 procent van de aandelen van zijn bedrijf, en in 2016 toonde hij voor het eerst een capsule mannenmode. Een jonge ontwerper is hij niet meer, maar er wordt in de sector wel reikhalzend uitgekeken naar zijn eerste volwaardige mannenlijn.

Waar: meer dan 150 winkels, Farfetch, en fans als Beyoncé, Rihanna en Taylor Swift.

Pronounce showt tijdens Pitti. Het label van Yushan Li en Jun Zhou bestaat sinds 2016. Yushan studeerde aan Central Saint Martins in Londen en werkte onder meer voor Yeezy. Jun studeerde mannenmode aan Instituto Marangoni in Milaan en London College of Fashion. Hij werkte onder meer voor Ermenegildo Zegna. Pronounce staat voor eerder genderloze mannenmode, met veel handwerk, elementen uit Oost en West. Het label was genomineerd voor de Woolmark Prize in 2017 en werd opgenomen in de 30 Under 30 lijst van Forbes. Het duo showde eerder tijdens de modeweken van Londen en Shanghai, en is dit keer met een aantal andere landen te gast tijdens mannenbeurs Pitti, waar China dit seizoen gastland is. Van de tien labels is Pronounce het enige dat op de catwalk showt.

Waar? bij Lane Crawford en H Lorenzo

Het Japanse Kidill is voor de tweede keer in Parijs, na een discreet debuut vorig seizoen. Designer Hiroaki Sueyasu haalt inspiratie uit punk, post-punk, grunge en literatuur. Zijn eerste presentatie tijdens de vorige modeweek was fantastisch: de gasten — hooguit twintig mensen — werden uitgenodigd voor een winkelpand waarvan het ijzeren rolluik was neergelaten. De designer drukte op een knop, het rolluik ging naar boven, en in de kleine ruimte achter de vitrine stond een rij modellen netjes achter elkaar, gekleed in een collectie die was gewijd aan punklegende Siouxsie Sioux. Sueyasu heeft dit keer een internationaal PR-bureau onder de arm genomen. Kan hij opnieuw verrassen?

Waar? Dover Street Market wereldwijd, Trading Museum Comme Des Garçons, I.T.

Fransman Boramy Viguier, een van de meest belovende Franse mannenontwerpers, presentatie in Parijs. Viguier werkte vier jaar voor Lucas Ossendrijver op het mannendepartement van Lanvin, en gaat sinds 2018 zijn eigen weg. Zijn collecties zijn heel technisch maar tegelijk romantisch (hij gebruikt zowel Japans nylon als coutureprints), en onder meer geïnspireerd door science fiction — met name het werk van de illustratoren uit het legendarische Franse stripblad Metal Hurlant.

Waar: onder meer bij Browns, Matchesfashion, Galeries Lafayette Champs Elysées, Printemps

Foto’s: Sies Marjan AW18, Pronounce AW19 en Bode AW19 © Catwalkpictures.com

Bode
Boramy Viguier
Emily Adams Bode
Kidill
MANNENMODE
mannenmodeweken
Marco De Vincenzo
Menswear
Menswearcatwalkseason
NYFW: Men's
Pitti
Pitti Uomo
Pronounce
S.R. Studio LA. CA.
Sies Marjan
Sterling Ruby