• Home
  • Nieuws
  • Mensen
  • De loopbaan van MoMu-curator Elisa De Wyngaert

De loopbaan van MoMu-curator Elisa De Wyngaert

Door Katrien Huysentruyt

bezig met laden...

Scroll down to read more
Mensen|INTERVIEW

Naam: Elisa De Wyngaert
  • Geboren: 21 januari 1991
  • Woonplaats: Antwerpen
  • Opleiding: Bachelor en Master Kunstwetenschappen aan de KU Leuven – afgestudeerd in 2013. “Het derde masterjaar deed ik via Erasmus aan de Freie Universität in Berlijn. Ik haalde nog een tweede masterdiploma – ‘Documenting Fashion: Modernity, Films and Image in America and Europe, 1920-1945’ - aan het Courtauld Institute of Art, University of London. In dat jaar werkte ik aan eigen onderzoek en schreef verschillende essays over 20e-eeuwse mode en een thesis over Helmut Lang.”
  • Bijbaan: “Ik was moderecensent voor tentoonstellingen op Klara, en schreef korte artikels voor online modearchieven zoals het Bloomsbury Fashion Photography Archive en Vestoj. Ik werkte ook een tijdje als gids in MoMu voor nocturnes.”

Wat was het moment waarop je dacht: ‘Ik wil de modebranche in’?

“Ik wilde Doctor in de mode worden en mode vanuit het academische oogpunt benaderen - ik merkte dat deze specialisatie nog niet bestond aan Belgische universiteiten. Na mijn afstuderen in Londen wilde ik niet in een ivoren toren blijven zitten en begon ik te werken voor A.F.Vandevorst waar ik onder andere logistiek werk deed, de webshop beheerde, nieuwsbrieven schreef en fungeerde als shop assistant. Het is goed om te ervaren hoe modehuizen werken, te weten welk ritme ze volgen en wat hun uitdagingen zijn, anders blijf je in een theoretische bubbel zitten en heeft het niet veel zin om erover te schrijven.”

Heb je je carrière gepland?

“Ik liep in 2012 stage in het Victoria & Albert-museum en assisteerde modecuratoren Edwina Ehrman en Oriole Cullen. Ik hielp er bij het digitaliseren van de modecollectie. Ik leerde voor het eerst omgaan met een museumcollectie en objecten. Een jaar later deed ik een onderzoeksstage in MoMu bij conservator Wim Mertens. Deze stages helpen je ervaring opbouwen, maar een carrière in de museumwereld kan je helaas niet echt plannen. Je moet ook een beetje geluk hebben: de juiste kans op het juiste moment en mensen tegenkomen die in je geloven.”

Wie is je belangrijkste mentor geweest?

“Dat zijn er verschillende geweest. Chantal Pattyn, die me lang geleden overtuigde kunstwetenschappen te gaan studeren ondanks de waarschuwingen rond beperkte carrièrekansen, mijn professor Koenraad Brosens aan de KU Leuven die me aanmoedigde om me verder te verdiepen in mode of directeur van MoMu Kaat Debo die me de kans gaf om in MoMu mijn eerste tentoonstelling te cureren.”

Hoe ziet je gemiddelde werkdag eruit?

“Het voelt heel afwisselend omdat ik aan verschillende projecten tegelijk werk. Archiefonderzoek, collectie-fotoshoots, afspraken en prospecties voor toekomstige tentoonstellingen wisselen elkaar af. Er komt natuurlijk veel schrijven bij kijken, maar ook veel e-mails en vergaderingen. Ik werk meestal op kantoor of zonder me enkele uren af in de MoMu-bibliotheek, een aanrader trouwens voor iedereen die geïnteresseerd is in mode, modegeschiedenis of (niche) modetijdschriften wil lezen.”

Wat was het hoogtepunt in je carrière tot nu toe?

“Eigenlijk voelt elk onderzoek waaraan ik meewerkte en concreet zag worden - zowel als publicatie als een fysieke tentoonstelling – als een hoogtepunt. Ik heb mooie herinneringen aan ‘Margiela. De Hermès Years’ uit 2017 en ‘SOFT? Tactiele Dialogen’ in 2019.”

Wat is jouw droomjob?

“Als ik iets heel anders zou kiezen: psychiater. Maar ik zit goed.”

Hoe hou je werk en privé gescheiden?

“Mijn vrije tijd is nauw verbonden met mijn job omdat ik in het weekend graag gespecialiseerde boeken lees en expo’s bezoek. Daar krijg ik energie van, toch voelt het wel als een duidelijke scheiding.”

Wat was het beste carrièreadvies dat je ooit kreeg?

“Niet opgeven.”

Wat is jouw advies voor jonge mensen die jouw job willen?

“Houd een brede interesse en wees kritisch. Kijk naar de wereld rond je: mode en kunst zijn onnoemelijk interessant, maar staan niet los van maatschappij en politiek.”

CV

  • 2012-2013: Tijdens de zomer van 2012 liep ze stage bij het Londense Victoria & Albert Museum. In de zomer na haar afstuderen in Leuven volgde een stage bij MoMu.
  • 2014-2015: Na een extra Master in Londen en een summerschool Fashion Management, liep ze stage bij Raf Simons en kwam vervolgens in dienst bij A.F.Vandevorst. Daarnaast was ze moderecensent bij Klara.
  • Sinds januari 2016 is Elisa De Wyngaert curator bij MoMu Fashion Museum in Antwerpen

'De loopbaan van' werd eerder gepubliceerd in de 'Werken in de mode' specials van het FashionUnited print vakblad (2009 - 2012). Klik hier voor de afleveringen uit het archief.

Beeld via Elisa de Wyngaert: Portretfoto © Alessandra Ruyten, foto in de archieven voor Elle © Eva Vlonk.

curator MoMu
De loopbaan van
Elisa de Wyngaert
modecurator
Workinfashion