De loopbaan van styliste Lieve Gerrits

Naam: Lieve Gerrits
  • Geboren: 15 september 1971
  • Woonplaats: Antwerpen
  • Opleiding: Studeerde in 1994 af aan de Royal Academy of Fine Arts Antwerp
  • Bijbaan: “Tijdens mijn studies heb ik altijd in horecazaken gewerkt, heel leuk, zo heb ik veel mensen leren kennen.”

Wat was het moment waarop je dacht: ‘ik wil de modebranche in’?

“Op mijn twaalfde, toen ik op woensdagnamiddag met mijn grootmoeder looks van Chanel begon na te maken op de naaimachine.”

Hoe ziet je gemiddelde werkdag eruit?

“Dat hangt af van de job. Backstage bij een show zorg ik ervoor dat alles gestroomlijnd verloopt, zodat alle modellen op tijd klaarstaan. Ik stuur ze als ze binnenkomen naar de make-upstoel of de kapper. Bij modellen die van een andere show komen, moet de make-up nog verwijderd worden, of hun haar gewassen. Mijn taak is elk model met de juiste make-up en outfit op de catwalk krijgen. Veel stress, maar je ziet snel resultaat. De ontlading is hetzelfde, of het nu een grote of kleinere show is.”

Had je een mentor/groot voorbeeld?

“Als kind was dat Coco Chanel, als tiener Martin Margiela, nu vooral Alaïa.”

Wat was het hoogtepunt in je carrière tot nu toe?

“Toen Peter Philips creatief directeur make-up werd bij Chanel werd de organisatorische rompslomp hem wat te veel. Ik had toen al enkele jaren ervaring backstage bij de Antwerpse Academie. Omdat hij zag dat daar altijd alles goed liep, vroeg hij of ik die taak wilde overnemen zodat hij zich enkel nog over de make-up en interviews moest ontfermen.”

Hoe combineer je werk en privé?

“Als zelfstandige in de modebranche, leer je meteen heel organisatorisch en praktisch werken. En ja, dat lukt, al zijn er wel eens moeilijke momenten waarop je je kind mist of het lastig is om opvang te vinden.”

Wat is jouw droomjob?

“Die heb ik nu, niet? “

Wat is jouw advies voor jonge mensen die jouw job zouden willen?

“Het wereldje lijkt misschien erg glamoureus - na afloop sta je daar met je glas champagne, dat is wat mensen zien - maar het is echt hard werken. De job vraagt ook discretie naar de modellen toe, zeker bij huizen als Dior en Chanel is dat erg belangrijk. Bella Hadid en Kendall Jenner zijn ook maar gewoon mensen die het niet fijn vinden als je van alles over hen vertelt. Ik zal ook nooit met hen op de foto gaan.”

CV

  • 1994 – 1996: Na haar afstuderen loopt Gerrits stage bij verschillende modehuizen (Isabelle Ballu, Iceberg, Miu Miu, Jurgi Persoons).
  • 1996 - heden: Als freelance stylist werkt ze niet alleen voor verschillende magazines in België en Nederland (Weekend Knack, Elle, Marie Claire, L’Officiel, De Morgen Magazine, De Standaard Magazine, Harper’s Bazaar, Glamour…) en internationaal voor opdrachtgevers als DesignScene, RedThreat Journal, Kaltblut Magazine, Razor Red, Vogue Arabia.... Ze wordt ook ingeschakeld voor commercials, etalages en catalogussen van merken als Kipling, Women’ Secret, Essentiel en Marie Jo. Sinds 2010 is ze choreograaf en casting-director voor de shows van Antwerpse Academie. Daarnaast leidt ze backstage de styling in goede banen bij shows in Parijs en Milaan (Fendi, Givenchy, Leonard, Chanel, Dior, Dries van Noten, Alexander McQueen...).
De loopbaan van styliste Lieve Gerrits

'De loopbaan van' werd eerder gepubliceerd in de 'Werken in de mode' specials van het FashionUnited print vakblad (2009 - 2012). De redactie heeft besloten deze rubriek nieuw leven in te blazen voor de maand augustus. Op FashionUnited.be wordt komende weken nog een aantal afleveringen gepubliceerd. Nu al meer lezen? Klik hier voor de afleveringen uit het archief.

Beeld: Lieve Gerrits. Portret foto van Zen Daemen

 

Meer nieuws

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN