• Home
  • Nieuws
  • Fashion
  • Zussen én collega's: zo werkt dat

Zussen én collega's: zo werkt dat

Door Katrien Huysentruyt

bezig met laden...

Scroll down to read more
Fashion |INTERVIEW

ANTWERPEN - De Olsen-tweeling, de Rodarte-zusjes, Kendall en Kylie Jenner: heel wat zusjes zijn actief in de mode. Ook in België leidt die bloedband vaak tot een gezamenlijk project. FashionUnited vroeg aan vier duo's hoe dat werkt.

Het voordeel is dat discussiëren onder zussen geen kwaad kan, we zien dat niet als ruzie

Ségolène Jacmin van Façon Jacmin

Ester en Hadassa DeKoning van luxury fashion store Twïnfever

In het kort:
    De tweelingzussen en modellen openen op de Antwerpse Steenhouwersvest een winkel met high-end kledingmerken, unieke parfums en deco-items.

"Op ons zeventiende zijn we samen beginnen werken als model, we werden vaak samen geboekt waardoor we heel veel tijd met elkaar doorbrachten. Zo rolden we samen de modewereld in. Het was een boeiende periode en we hadden echt veel plezier samen. Daar is het idee ontstaan iets samen te gaan creëren. Niet alleen onze onafscheidelijke band speelde een grote rol bij onze onderneming, ook onze complementaire verschillen en capaciteiten maken ons een perfecte match als zakelijke partners. Er zijn veel voordelen, maar het vertrouwen en de persoonlijke kennis die je hebt van de ander zijn wel de belangrijkste. De nadelen moeten we nog ondervinden." (lacht)
"Soms maken we elkaars zinnen wel eens af, of bevestigen we elkaars uitspraken tijdens een conversatie. Er is geen duidelijke afgesproken afbakening van wie wat doet, maar we hebben wel allebei onze specifieke taken die we afwerken of projecten die we aansturen. Het belangrijkste is dat er één duidelijke boodschap is en dat alles tot in de puntjes wordt uitgevoerd. Onze familie is zeker enthousiast over ons project, het is namelijk ook onze eerste stap in het ondernemen. Iedereen is dus benieuwd en kijkt met spanning toe. Uiteraard is het niet abnormaal dat we over de zaak praten met familie en vrienden, maar dat neemt de fun niet weg als we elkaar zien, we kunnen ook nog wel over iets anders te praten. En we durven ook wel eens te discussiëren, dat is ook nodig. Meestal zijn die gesprekken zeer intens maar van korte duur, dan is het ook ineens uitgesproken en achter de rug. We moeten vooruit, er is daarom ook geen tijd voor onnodige stiltes en langdurige meningsverschillen die de professionaliteit verstoren. Zo hoort dat."
"Mocht een van ons ooit willen stoppen om welke reden ook, dan zouden we het de ander zeker gunnen om de zaak alleen verder te zetten. Maar dan kan misschien best onder een andere naam. (lacht) "De essentie van het concept ligt juist in de beleving, het verhaal en kwaliteit. Het is een samengesteld geheel en een visie van ons beiden. Vandaar ook onze slagzin 'Together is a wonderful place to be'. Dit vat kort samen waarom we Twïnfever hebben opgericht."

Het gaat zoals in een relatie Als een van ons een mindere dag heeft, is de ander er haar te steunen en motiveren.

Aude Regout van Rue Blanche

Alexandra en Ségolène Jacmin van couturejeanslabel Façon Jacmin

In het kort:
    Tweeling Alexandra en Ségolène startten in 2016 een all denim label. Designer Alexandra woont en werkt in Parijs, haar zus houdt zich in Brussel bezig met de zakelijke kant.

Ségolène: "Ik ben ingenieur van opleiding en heb in consulting gewerkt, ik had nooit gedacht dat ik in de modesector zou terechtkomen. Ik wist wel al lang dat ik wilde ondernemen en dat werd nog duidelijker toen ik in een consultingbureau ging werken. Ik wilde mijn eigen baas zijn en iets opbouwen, echt van nul starten. Ik heb daar nood aan: die spanning en risico’s nemen, het feit dat je niet helemaal weet waar je naartoe gaat en wat de toekomst gaat brengen. Ook de voldoening die je krijgt als je onderneemt is niet te vergelijken met die als werknemer in de consultancy. Ik ging dus actief op zoek naar een idee tot ik aan mijn creatieve zus dacht. Alexandra heeft fashion design gestudeerd aan La Cambre in Brussel en werkte op dat moment in Parijs bij Jean-Paul Gaultier, na twee jaar bij Maison Martin Margiela. Ze reageerde eerst niet echt op mijn vraag, ook niet toen ik het de volgende keer dat ik haar zag nog eens aankaartte. Maar op kerstavond 2015 toonde ze me ineens al haar ontwerpen en legde ze me haar 'Denim Garderobe' concept uit. Ze wilde denim op een gesofisticeerde manier gaan gebruiken voor de volledige collectie, dus niet alleen de jeansbroek of -vest. Die avond hebben we besloten de uitdaging samen aan te gaan en anderhalf jaar later, in mei 2016, - Façon Jacmin te lanceren. Het was het mooiste kerstcadeau dat ik kon krijgen. We hebben de rollen nooit moeten verdelen, dat gebeurde spontaan. Alexandra doet alles wat met het artistieke te maken heeft, ik doe de rest: alles wat beheer, boekhouding, HR, sourcing/aankopen, stock beheer, verkoop enzovoort betreft."
"Onze familie steunt ons 100 procent, vooral onze vader - zelf een echte ondernemer. Onze moeder houdt minder van risico's, dus vraagt ze minder naar. het bedrijf" (lacht) "Op familiebijeenkomsten gaat het onmiddellijk over de zaak. Soms zeggen we vooraf dat we niet over het merk praten, maar na vijf minuten is het al zover." (lacht) "Alex en ik kunnen uiteraard over niets anders praten, maar dat stoort ons niet, - Façon Jacmin is ons leven. We vinden dat niet storen, ik denk omdat we het niet echt als werk zien. We hebben ook voortdurend discussies of meningsverschillen, maar dat is juist goed. We klaren ze uit door te communiceren en naar elkaar te luisteren, door elkaar te willen begrijpen, toegevingen te doen. We zien de dingen altijd anders, Alexandra is een artiest en houdt nooit rekening met het financiële en commerciële, we proberen dus elkaar te begrijpen en een middenweg te vinden. We worden steeds beter in tot een compromis komen. En het voordeel is dat discussiëren onder zussen geen kwaad kan, we zien dat niet als ruzie. Met iemand anders zou het misschien sneller een probleem worden. Onder zussen zijn discussies ook meteen opgelost en maakt het niet uit als je eens overdrijft." (lacht) "En het klinkt misschien niet objectief maar ik kan echt geen nadelen bedenken aan het samenwerken met mijn zus."
"Wat mocht een van ons willen stoppen? Oei, daar heb ik nooit aan gedacht, dat zal niet gebeuren." (lacht) "Nu ik erover nadenk denk ik dat het alles of niets is, ik zou niet alleen doorgaan. Ik vind het heel leuk met haar samen te werken, ik bewonder haar creativiteit en zie haar ontwerpen heel graag…"

Astrid en Aude Regout van Belgisch modelabel Rue Blanche

In het kort:
    Astrid is zakelijk leider, Aude communicatieverantwoordelijke van Rue Blanche, het merk dat meer dan dertig jaar geleden opgericht werd door hun moeder Marie-Chantal.

Aude:"We waren nooit echt voorbestemd om Rue Blanche over te nemen tot onze moeder in de zomer van 2015 vroeg wat we zouden doen mocht het label van ons zijn. Toen ontdekten we dat we dezelfde ideeën en doelen hadden en dus vroeg ze ons om mee deel uit te maken van het team. De rest van de zomer bestudeerden we het bedrijf, verfijnden we onze strategie en bekeken we wat we echt wilden doen. We wisten hoe hard de industrie kan zijn. De enige optie was het samen doen. Tegen begin september zeiden we tegen elkaar: 'Ik doe het als jij het doet'. Toen viel de beslissing. Aude staat in voor marketing en communicatie - eigenlijk alles wat het imago bepaalt. Astrid is CEO en neemt dus vooral het management voor haar rekening."
"Onze familie steunt ons volledig. We hebben vaak etentjes met de familie, de afspraak is dat we dan niet over zaken praten en dat lukt goed tot nog toe. Samenwerken met je familie zou tegelijk het allerbeste en -slechtste zijn wat je kan overkomen, maar tot nog toe hebben we geen nadelen ontdekt, we zijn erg complementair. Samen werken is echt fijn, we begrijpen elkaar zo goed dat vaak geen woorden nodig zijn. Het lijkt wel of we gesynchroniseerd zijn. Het voelt goed om te weten dat je elkaar 150 procent kan vertrouwen. Communicatie ligt aan de basis van veel misverstanden. Als we meningsverschillen hebben, drukken we ze ook uit. Het is belangrijk om te kunnen zeggen wat je wil, de kaarten op tafel te leggen en dan een beslissing te nemen."
"Dit samen kunnen doen is erg belangrijk voor ons. Als een van ons een mindere dag heeft, is de ander er haar te steunen en motiveren. Het gaat zoals in een relatie. Maar als een van ons beide opstapt wil dat niet zeggen dat ook de ander ermee kapt. Het zal een kwestie zijn van iemand te vinden om de balans te herstellen."

Tinne en Stephanie Coucke van concept store Stay

In het kort:
    Zaakvoerders Tinne en Stephanie Coucke openden vijf jaar geleden een winkel met een zorgvuldige selectie mode, deco en lifestyle-items aan de Antwerpse Nationalestraat.

Tinne: "Als zussen én beste vriendinnen was het eigenlijk logisch dat we de stap samen zouden zetten. We hebben Eventmanagement (Stephanie) en Interieurvormgeving (Tinne) gestudeerd maar hadden altijd al een zwak voor mode en mooie dingen, en voor het eigen-baas-zijn. We zijn opgevoed door zelfstandigen, vandaar misschien." (lacht) "Na enkele jaren als werknemer zijn we er als jonge twintigers dan toch voor gegaan. We helpen beiden met evenveel plezier en passie de klanten verder, kiezen samen de collecties en maken samen de etalage... Wel is Stephanie de financiële verantwoordelijke, Tinne houdt zich met het creatieve bezig, zoals social media etc. We gebruiken onze sterke punten, maar werken ook heel vaak samen. In onze familie is iedereen is heel enthousiast en positief, en ook altijd nieuwsgierig naar hoe het loopt. De hele familie bestaat uit zelfstandigen (food, bloemen, babykleding...). We begrijpen elkaar dus als geen ander. Uiteraard kunnen we nog over andere dingen praten, het zou maar erg zijn als het altijd over Stay ging! Maar het gebeurt natuurlijk wel, onze zaak is ons leven en onze passie. Het grote voordeel is dat je elkaar als geen ander kent, dezelfde opvoeding en achtergrond hebt, en dat je letterlijk álles tegen elkaar kan zeggen, ook als het eens minder positief is. Meningsverschillen worden vaak stilzwijgend opgelost, ze waaien gewoon over, en kunnen achteraf opnieuw besproken worden. Heel makkelijk. We zouden het met niemand anders kunnen en willen doen. Niet elke dag loopt van een leien dakje, dat is overal zo. Maar alles dagelijks met je zus kunnen delen is super. We staan elke dag met plezier op en het voelt niet als werken maar als het uitvoeren van onze droom en passie en dat is onbetaalbaar! Wat als de ander ermee wil stoppen? Daar hebben we nog niet over nagedacht omdat dat helemaal nog niet aan de orde is. We hebben geen glazen bol maar we zien wel wat de toekomst brengt."

In de maand augustus focust FashionUnited op het thema werken in de mode. Voor alle Work in fashion reads, klik hier.

Hoofdbeeld: Rue Blanche

Beeld: Twinfever, Façon Jacmin, Rue Blanche, Stay

Façon Jacmin
Rue Blanche
Stay
Twïnfever
werken met je zus
Workinfashion
zussen
zussen in de mode