Stop racisme tegen indianen in mode

Walter Van Beirendonck, een van de Antwerpse Zes, showde tijdens de Fashion Week Parijs gigantische indianentooien met daarop de tekst 'Stop racism'. De ontwerper heeft zich daarmee duidelijk uitgesproken tegen het racisme van 'Native Americans', die in én buiten hun thuisland nog steeds regelmatig het slachtoffer zijn van racisme.

Met de tooien maakte Van Beirendonck ook een statement tegen een aantal collega's die afgelopen jaren indianentooien gebruikten in hun shows en daarmee de tradities van de inheemse Amerikanen uitbuiten.

“Hoofdtooien worden gedragen door leiders in onze gemeenschappen. Het is een symbool van respect en eer, en zou niet verkocht mogen worden als een soort schattige accessoire. Mensen in mijn gemeenschap zijn al ruime tijd aan het vechten tegen deze 'hipster' hoofdversiering,” sprak een woordvoerder van een 'Native American' bevolkingsgroep uit toen H&M indianentooien in de winkels had liggen. H&M werd het middelpunt van een rel en haalde vervolgens de hoofddeksels uit de verkoop.

Tijdens de Chanel modeshow in Dallas afgelopen december droegen modellen eveneens indianentooien, terwijl het model Karlie Kloss door lingerieketen Victoria's Secret in veren werd gehuld.

Foto: EPA
 

Meer nieuws

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN