Gouden medaille is groen

De gouden zilveren en koperen medailles voor de Winterspelen in het Canadese Vancouver bevatten voor het eerst gerecycled materiaal. De basis van de medailles bestaat uit oude elektronica. Een deel daarrvan is afkomstig uit het Belgische Umicore.Teck Resources, een mijnbedrijf uit Vancouver, levert de metalen voor de medailles die op de Spelen uitgedeeld worden.

De medailles van Vancouver hebben een golvende vorm, die is geïnspireerd op de Canadese golven en bergen. Bedacht door de industrieel ontwerper and architect Omer Arbel. Iedere medaille heeft een handgesneden gedeelte, waarop een onderdeel is afgebeeld van een ontwerp van de Canadese kunstenares Corrine Hunt. Zij liet zich inspireren door de Komoyue en Tlingit indianenstammen en maakte voor de olympische spelen een abstracte orca. Voor de paralympics ontwierp ze een raaf. De medailles vormen gezamenlijk het volledige werk. De medailles worden uitgereikt aan een zijden sjaal, waarop het volledige kunstwerk is afgebeeld. Daarop kunnen de sporters zien welk gedeelte van de orca of raaf ze hebben gekregen.

In totaal heeft de Koninklijke Canadese Munt 615 olympische en 399 paralympische medailles geslagen; daarvoor was in totaal ruim 2 kilo goud, 1950 kilo zilver en 903 kilo koper voor nodig. De medailles wegen tussen de 500 en 576 gram. De medailles kwamen in het spel in 1896 tijdens de spelen in Athene. De medaille voor de eerste prijs was toen nog zilver, de tweede prijs was een bronzen medaille; de nummer 3 kreeg niets. In 1904 werd de eerste gouden medaille uitgereikt.

Volgens de officiële regels moeten gouden medailles minimaal 6 gram goud bevatten. De gouden en zilveren medailles moeten verder voor 92.5 procent uit zulver bestaan. De medailles moeten een diameter hebben van minimaal 60 millimeter en 3 millimeter dik zijn. Op de medaille moet staan voor welke sport hij gewonnen is.

 

Meer nieuws

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN