• Home
  • Nieuws
  • Fashion
  • Stella McCartney stopt samenwerking wolbedrijf na onderzoek Peta

Stella McCartney stopt samenwerking wolbedrijf na onderzoek Peta

Door Yasmine Esser

bezig met laden...

Scroll down to read more

Fashion

Nadat bleek dat krokodillen slecht worden behandeld voordat hun huid wordt gebruikt voor Hermès-tassen, heeft dierenorganisatie Peta de pijlen gericht op het welzijn van schapen. Peta heeft videomateriaal in handen gekregen waaruit blijkt dat op fokkerijen in Argentinië lammetjes levend worden gevild.

Op de video is te zien hoe medewerkers knielen bij levende lammetjes en de de nek van de dieren doorzagen met messen. De jonge schapen bloeden, braken en stribbelen tegen met hun poten en staarten. Ze krijgen geen verdoving. Ook is te zien hoe de dieren worden geschopt en geslagen en dat ze worden achtergelaten met open wonden.

Peta onthult beelden Argentijnse schapenfokkerij

Het gaat om fokkerijen van het Ovis21 netwerk in Argentinië. Dat bedrijf is onder andere leverancier van kledingbedrijf Patagonia. Ook leverde het bedrijf wol aan Stella McCartney. De ontwerpster, die juist haar best doet om duurzaam te produceren en geen bont, leer of exotische huiden gebruikt in haar collectie, heeft meteen alle samenwerkingsverbanden verbroken met Ovis21.

McCartney, vegetariër en Peta-bondgenoot, werd door Peta US op de hoogte gesteld van het onderzoek.” Na het bekijken van het schrijnende videomateriaal van Peta hebben we zelf onderzoek verricht in Argentinië en onze leverancierslijst. We zijn daarna meteen gestopt met het inkopen van wol van Ovis 21. We zijn enorm geschokt en betreuren de wreedheid die te zien was in het videomateriaal, vooral omdat dierenwelzijn in al onze werkzaamheden centraal staat.. We zij nu vastberadener om onze strijd voor dierenrechten in de mode-industrie voort te zetten en zullen alle leveranciers die werkzaam zijn in deze industrie nog beter in de gaten houden. We onderzoeken daarnaast de mogelijkheden voor het introduceren van veganistisch wol net zoals we de afgelopen jaren in staat waren om kwalitatieve alternatieven voor leer en bont te gebruiken."

Patagonia heeft nog niet gereageerd aan Peta. In de gedragscode waarmee het merk werkt staat echter dat Patagonia’s leveranciers dierenwelzijn respecteren en humane handelspraktijken moeten uitvoeren.

Stella McCartney en Patagonia deden zaken met Ovis21

"Na getuige te zijn geweest van de walgelijkste wreedheden tegen schapen –in alle scheerschuren die bezocht werden, in Australië, Amerika en nu Argentinië – is het hoog tijd dat bedrijven en consumenten wol links laten liggen," zegt Peta woordvoerder Tim Zijlstra. "Vandaag de dag is het heel gemakkelijk om alternatieven voor leer, bont en pelzen te vinden en geen enkel dier hoeft te lijden wanneer bedrijven meelevende keuzes maken. Wij danken Stella voor het verwerpen van de wreedheden achter de wolindustrie en hopen dat Patagonia en anderen snel zullen volgen."

Peta US heeft een klacht ingediend bij de Argentijnse autoriteiten aan de hand van de plaatselijke dierenbeschermingswetten

Peta voert al jaren actie tegen mishandeling schapen

De dierenorganisatie deed al eerder onderzoek naar het welzijn van schapen. Toen was op videobeelden te zien hoe schapen in Australië werden mishandeld tijdens het scheren.

's Werelds grootste wolindustrie zetelt in Australië. Daar wordt 90 procent van alle wol verzameld en verkocht aan de rest van de wereld. In Australië wordt nog regelmatig 'mulesing' toegepast. Daarbij snijden schapenhouders repen vlees weg bij het achterste van pasgeboren lammetjes om ze te beschermen tegen de ziekte ‘flystrike’. Het littekenweefsel dat op deze plekken groeit, zou te dik zijn voor de vliegen om eitjes in te leggen.

dierenmishandeling
dierenwelzijn
Duurzaam
lammetjes
merionowol
Mulesing
PETA
schapen
wol