• Home
  • Nieuws
  • Fashion
  • Schrijf je nu in voor de nieuwe Postgraduaat Accessoires bij PXL-MAD

Schrijf je nu in voor de nieuwe Postgraduaat Accessoires bij PXL-MAD

Fashion

INGEZONDEN MEDEDELING
Door Sponsor

16 jul. 2021

In Vlaanderen was er nog geen specifieke opleiding voor modeaccessoires. Tot nu! PXL-MAD breidt haar opleidingsaanbod uit met het Postgraduaat Accessoires. De opleiding heeft de bekende Antwerpse modeontwerper Tim Van Steenbergen aangetrokken om de nieuwe opleiding mee vorm te geven.

“We beschouwen accessoires in ruime zin: kleine objecten die op het lichaam gedragen worden zoals een riem, bril of sieraad of door de mens meegedragen kunnen worden zoals een handtas of reistas”, zegt dr. Karen Wuytens, docent Juweelontwerp & Edelsmeedkunst aan PXL-MAD School of Arts. “De opleiding focust zowel op de artistieke ontwikkeling als op de zakelijke component in al zijn facetten. Het eindresultaat van dit persoonlijk traject is de opstap naar het professionele veld. De combinatie van zowel individuele economische als artistieke begeleiding maakt dit traject uniek. Deze opleiding richt zich op ontwerpers die zich willen specialiseren in het ontwerpen én het op de markt brengen en commercialiseren van accessoires.”

PROGRAMMA

“De opleiding bestaat uit drie modules”, gaat Wuytens verder. “In de module Creative Skills voert de cursist intensieve inhoudelijke gesprekken met modeontwerper Tim Van Steenbergen én met een artistiek begeleider afhankelijk van het projectvoorstel van de cursist.” Onder andere Rafael Adriaensens (designer accessoires Ann De Meulemeester), Toon Somers (designer brillen Theo) en Nele Content (schoenen Atelier Content) buigen zich over de projectvoorstellen. Daarnaast vinden er tal van lezingen en workshops plaats over de verschillende aspecten van het ontwerp-, productie- en presentatieproces. Getuigenissen, bedrijfs- en expobezoeken zorgen ervoor dat de cursist zijn werkveld leert kennen en de positie die hij hierin wil innemen kan bepalen.

In de module Business Skills werken we nauw samen met experts van Voka Limburg en Flanders DC. In een aantal workshopsessies geven zij advies over alle facetten van het ondernemerschap zoals prijszetting, design thinking en financiering. Dit programma wordt aangevuld met diverse workshops van toonaangevende bedrijven en ondernemers rond branding en merkidentiteit, salesstrategieën en communicatie (vb. Marnix&Ally, Jasmijn Verlinden, …). Bovendien krijgt de cursist individueel begeleiding van een zakelijk begeleider die het commerciële deel van het project mee ontwikkelt.

In de module Integrated Project zet de cursist de opgedane kennis en vaardigheden uit de andere modules in om aan zijn eigen project te werken: een collectie die hij artistiek en zakelijk uitwerkt. De output behelst niet enkel het maken van een aantal ontwerpen of een collectie, maar ook de presentatie, een concreet businessplan, branding en prijsbepaling.

De opleiding start in oktober 2021. Afhankelijk van de mogelijke tijdsinvestering varieert de doorlooptijd van 1 tot 2 academiejaren. Kostprijs: € 4.000.

Voor meer info over de opleiding, ga naar: accessoires.pxl-mad.be

CONTACT: dr Karen Wuytens, coördinator postgraduaat: 0485 95 06 17 - Karen.Wuytens@pxl.be

Lees ook het complete interview met Tim van Steenbergen: