• Home
  • Nieuws
  • Cultuur
  • Tim van Steenbergen over de nieuwe opleiding Accessoires aan School of Arts PXL-MAD

Tim van Steenbergen over de nieuwe opleiding Accessoires aan School of Arts PXL-MAD

Door Esther Hut

bezig met laden...

Scroll down to read more

Cultuur |INTERVIEW

Beeld: Tim van Steenbergen

België kende nog geen specifieke opleiding voor modeaccessoires, maar daar komt in oktober verandering in. School of Arts PXL-MAD in Hasselt breidt haar opleidingsaanbod uit met de postgraduaatopleiding Accessoires en stelt de Antwerpse modeontwerper Tim Van Steenbergen aan als artistiek directeur. FashionUnited sprak onlangs met Van Steenbergen over de nieuwe opleiding, wat studenten kunnen verwachten en waarom studenten zeker moeten instappen in deze nieuwe opleiding.

PXL-MAD heeft onlangs de postgraduate opleiding Accessories opgezet. Kunt u meer vertellen over deze opleiding en waarom hij in het leven is geroepen?

“Deze opleiding is ontstaan uit de behoefte aan de combinatie van artistieke ondersteuning en zakelijk advies voor zowel jonge starters als meer ervaren ontwerpers met een ontwerpdiploma. In het reguliere onderwijs wordt terecht veel aandacht besteed aan het artistieke gedeelte, het ontwerpen zelf, maar er is onvoldoende gelegenheid om een project uit te werken van A tot Z. De meeste modeopleidingen duren vrij kort en daarna kiezen sommigen ervoor om een eigen merk te beginnen of om voor een bestaand merk te gaan werken. Het spreekt voor zich dat het leeuwendeel van deze ontwerpers heel wat extra ondersteuning zouden kunnen gebruiken om de kloof met de (professionele) markt te dichten.”

“Dit postgraduaat programma zal aan deze behoefte voldoen, gebaseerd op individuele artistieke en zakelijke begeleiding voor individuele projecten, en daarbovenop zullen studenten workshops, lezingen, bedrijfsbezoeken en input van ondernemers uit het veld ontvangen. Vergeet niet dat ondernemerschap en artistieke vaardigheden tegenwoordig meer dan ooit hand in hand gaan.”

Anne Poesen voor Morobe: Fotograaf: Charlotte De Lange, zomer SS20

U bent artistiek directeur van de opleiding Accessoires aan PXL-MAD. Kunt u uitleggen waarom u de stap naar het modeonderwijs hebt gezet?

“Naast mijn eigen merk en opdrachten, vind ik het interessant om mijn kennis te delen met enthousiaste starters. Ik weet hoe complex het is om een collectie op de markt te brengen, omzet te genereren en de juiste balans te vinden in alle taken die daarbij komen kijken. Bovendien wordt de modewereld steeds complexer en ben je als ontwerper verplicht om ook rekening te houden met zaken als duurzaamheid. De studenten worden omringd door een groep van interessante mensen en worden uitgenodigd om van dit netwerk gebruik te maken. Een luxe die ik als starter niet had.”

Hoe is de cursus opgebouwd?

“Enerzijds is er heel wat individuele begeleiding op maat. Voor de artistieke begeleiding werken we samen met Toos Francken, LNKnits, Annelies Timmermans, Toon Somers van theo glasses (sic), Joeri Smets van Kipling, Nele van Atelier Content en Wim van Studio Segers. Voor de zakelijke begeleiding kunnen we rekenen op Jasmijn Verlinden, Astrid Lefèvre, Niki De Schryver, Geert Meyers en Simon Gryspeert. Daarnaast kunnen de studenten kiezen uit een pakket van workshops, lezingen en bedrijfsbezoeken. Allemaal vanuit een zakelijke en/of artistieke invalshoek, die interessant zijn voor hun traject. Ondertussen werken ze verder aan hun eigen project dat ze aan het einde van het jaar zullen presenteren. Ik heb maandelijks overleg met alle studenten, houd het overzicht over het geheel en bewaak de balans tussen zakelijkheid en creativiteit. De student kan kiezen om het programma in 1 of 2 jaar af te ronden.”

Links: Atelier 11. Brooches voor Raf Simons FW 2008 - 2009. Beeld: Pierre Debusschere. Styling: Marieke Van Dongen & Matthieu Blazy
Rechts: Annelies Timmermans. Fotograaf: Studio Greetje Van Buggenhout, 2020

Wat kunnen studenten verwachten van de opleiding? En wat kunnen ze uiteindelijk met dit diploma doen?

“Wie een bachelor- of masterdiploma heeft, krijgt een getuigschrift, anderen een bewijs van deelname. Maar veel belangrijker is de ervaring en het netwerk dat ze hebben opgebouwd en het project dat ze hebben ontwikkeld tijdens hun studie. Dit project moet artistiek en commercieel klaar zijn om op de markt te worden gebracht.”

Moeten studenten aan bepaalde eisen voldoen?

“De studenten moeten een vooropleiding in design hebben afgerond. Het is niet de bedoeling om vanaf nul te beginnen. Een student die bijvoorbeeld juweelontwerp heeft gestudeerd, kent zijn vak en zijn vakgebied en heeft de eerste stappen gezet naar een eigen lijn, of heeft daar een concreet idee over. Dit idee wordt onder de loep genomen, verder uitgewerkt, besproken op haalbaarheid, en technisch onderbouwd tot alle aspecten kloppen.”

PXL-MAD in Hasselt, België

De meeste lessen waren vorig jaar online. Wat wordt de planning voor dit jaar?

“We beginnen in oktober en gaan ervan uit dat alle lessen op de campus gegeven kunnen worden. De studenten zullen op maandag les hebben. De andere dagen kunnen ze, als ze dat willen, gebruik maken van de studio's en infrastructuur van PXL-MAD School of Arts.”

Wanneer gaat de opleiding van start?

“Projectvoorstellen zijn nu welkom, de daadwerkelijke start van het programma is oktober 2021.”

Heeft u nog tips voor toekomstige studenten die zich willen inschrijven voor deze postgraduate opleiding?

“Ga uit van je eigen kracht: wat zijn je sterke punten, waar sta je voor, wat zijn je waarden, wat maakt je werk uniek, en vergeet niet met een kritisch oog naar je eigen werk en ontwerpen te kijken. Combineer je energie en passie met de ervaring van collega-ondernemers om je verhaal om te zetten in een realistisch plan.”

Dit artikel is eerder verschenen op FashionUnited.COM , vervolgens vertaald en bewerkt naar het Nederlands door Ilona Fonteijn.

Accessoires
educatie
Fashion Education
modeopleiding
ONDERWIJS
pxl mad
school of arts PXL-mad
Tim Van Steenbergen