• Home
  • Nieuws
  • Fashion
  • Plastic Soup: Deze bedrijven verwerken al plastic afval in hun collecties

Plastic Soup: Deze bedrijven verwerken al plastic afval in hun collecties

Door Caitlyn Terra

bezig met laden...

Scroll down to read more
Fashion

Kleding, schoenen of accessoires gemaakt van plastic afval of zelfs oceaan afval: het klinkt opmerkelijk, maar meerdere merken verwerken het materiaal al in hun collecties. Waste2Wear lanceert vandaag het Plastic Project waarbij het met zes grote Nederlandse en Belgische merken heeft samengewerkt voor de najaarscollecties. In de collecties zijn op verschillende manieren materialen verwerkt die gemaakt zijn van PET-flessen en 100 procent duurzaam zijn. Deze merken gingen hen onder andere al voor in het gebruik van plastic afval.

O’Neill

Het plastic van bijvoorbeeld pet-flessen en visnetten wordt door O’Neill verwerkt in hun O’Neill Blue producten. Het merk zet zich mede op deze manier actief in om de oceaan schoner te maken, de plaats waar het merk immers geboren is, aldus het merk zelf in een gesprek met FashionUnited in april. O’Neill werkt samen met bedrijven zoals Bionic, Econyl en Repreve om eco-garen te maken. Deze garen wordt verwerkt in boardshorts, t-shirts, leggings en sportbh’s.

Stella McCartney

Stella McCartney, waarvan duurzaamheid en milieubewustzijn sinds de oprichting van het merk al belangrijke pijlers zijn, werkte verschillende keren samen met Parley for the Oceans. Parley zet zich in om de oceanen te redden, door onder andere samenwerkingen aan te gaan met merken. Stella McCartney heeft bijvoorbeeld al accessoires gemaakt van materiaal gemaakt van visnetten, flessen en ander afval. Ook gebruikte ze gerecyclede materialen om in combinatie met Nike een sneaker te maken.

G-Star

G-Star Raw ging in 2014 een samenwerking aan met Pharrell Williams, die ook creatief directeur is bij Bionic Yarn, om een spijkerbroekencollectie te maken van gerecyclede materialen uit de oceanen. Het project kreeg de naam ‘Raw for the Oceans’. Het bedrijf kondigde destijds aan het materiaal van Bionic Yarn ook in bestaande productlijnen te integreren.

Name It

Al in 2009 kondigde kindermerk Name It aan dat het plastic flessen had verwerkt in pakken, broeken en sweaters. De kledingstukken uit de wintercollectie van dat jaar bestonden uit honderd procent gerecycled polyester.

Adidas

Adidas maakte in 2015 gebruik van materiaal van oceaan afval om een tussenzool voor een sneaker te produceren. Hiervoor werkte de sportgigant samen met Parley for the Oceans. Met het concept wilde Adidas laten zien hoe de mode industrie kan bijdragen aan het bestrijden van vervuiling. Inmiddels produceert Adidas onder andere yogakleding van plastic afval uit de oceaan.

Patagonia

Een van de oude garde als het aankomt op het gebruik van gerecyclede plastic flessen in hun kleding is outdoormerk Patagonia. Het bedrijf begon in 1993 met het recyclen van plastic flessen en gebruikte deze om fleece mee te maken. Tegenwoordig gebruikt het bedrijf gerecycled polyester in onder andere basislagen, shell jassen, boardshorts en natuurlijk fleece.

Beeld: O'Neill

Adidas
G Star Raw
microfiber
NAME IT
oceaan
oceaan afval
O'Neill
Patagonia
pet-flessen
Plastic
plastic afval
plastic soup
Stella McCartney