• Home
  • Nieuws
  • Fashion
  • Genomineerden voor BKRK-Award voor textiel bekendgemaakt

Genomineerden voor BKRK-Award voor textiel bekendgemaakt

Door Esmee Blaazer

bezig met laden...

Scroll down to read more

Fashion

VAKlab heeft de drie genomineerden voor de BKRK-Award voor textiel bekendgemaakt: Les Monseigneurs van textielontwerper Thomas Renwart en grafisch ontwerper Victor Verhelst, multidisciplinair ontwerper Salvatore Caltabellotta en Julie van den Boorn van Design Atelier van den Boorn & Pōur. Dat kondigt VAKlab aan in een persbericht.

De twee masterstudenten Thomas Renwart en Victor Verhelst van Les Monseigneurs zijn vanuit hun verschillende achtergronden samen op onderzoek gegaan naar hoe ze hun grafische tuin kunnen vertalen in textiel, zo is in het persbericht te lezen. “De natuur die ze scheppen kan gezien worden als de plaats waar materie, vorm, kleur en poëzie elkaar vinden.” In hun wandtapijten en doeken verwerken ze restgarens en overstock van bedrijven en textiele werkplaatsen, met als doel de grote hoop van ongebruikte garens verminderen.

Salvatore Caltabellotta is geselecteerd door zijn inzending Woven Memories, een onderzoek naar de psychologische voordelen die ontstaan tijdens het ambachtelijk creëren van textiel. Op de website van de BKRK-Award is te lezen dat Caltabellotta afgestudeerd is aan de Design Academy Eindhoven, afdeling Man & Wellbeing. Sindsdien heeft zijn studio een samenhangend oeuvre ontwikkeld dat wordt gekenmerkt door experimentele materiaalonderzoeken, aldus de website.

Materiaal en product ontwerper Julie van den Boorn is in 2016 afgestudeerd aan de Design Academy Eindhoven afdeling Man & Mobility. Mei jl. heeft Julie haar eigen atelier onder de naam Design Atelier van den Boorn opgericht. Ze werkt ook als Head of Material Development & Product Design bij Pōur, dat circulaire producten vervaardigd in een sociale werkplaats in Vlaanderen, gemaakt van hergebruikte werkkleding, is op haar eigen website te lezen. In het persbericht zegt Vaklab: “Van den Boorn met haar materialenkennis de circulaire economie een boost geven. Ze wil mensen inspireren om hernieuwbare materialen een onderdeel van hun leven te laten worden.”

De drie genomineerden zijn geselecteerd uit 55 inzendingen die beoordeeld zijn op de criteria: duurzaamheid en creativiteit, innovativiteit, connectie met Bokrijk, ondernemerschap, storytelling, trends en presentatie. Het publiek kan van 1 juli tot en met 30 september stemmen via de website bkrkaward.be. Deze stemming bepaalt voor 20 procent mee wie de winnaar wordt van de BKRK-wedstrijd #Textiel, meldt de organisatie. De winnaar wordt 10 oktober bekendgemaakt tijdens het slotevent.

Portretfoto’s van fotografe Marleen Daniëls via Vaklab.

BKRK-award
BKRK-award #Textiel 2019
Bokrijk
bokrijk textiel
Julie van den Boorn
Salvatore Caltabellotta
Textiel
textiel award
textielontwerpers
Thomas Renwart
VAKlab
Victor Verhelst