• Home
  • Nieuws
  • Fashion
  • Ecologische fashion event FaKtory Infini wil co-creatie binnen sector stimuleren

Ecologische fashion event FaKtory Infini wil co-creatie binnen sector stimuleren

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Fashion |REPORTAGE

Kortrijk - Nog tot en met 9 december is het ecologische fashion & lifestyle-event FaKtory Infini in Kortrijk te bezoeken. Het event heeft als hoofdmissie co-creatie binnen de lokale circulaire mode- en textielindustrie te stimuleren. FashionUnited luisterde tijdens de openingsavond naar het B2B panelgesprek.

FaKtory Infini gaat niet toevallig door in de Kortrijkse coworkingspace Hangar K, deze site moet de link leggen naar het opzet van dit event dat de lokale circulaire mode- en textielindustrie in de kijker wil zetten en verschillende spelers wil aanzetten tot samenwerken. West-Vlaanderen heeft een eeuwenlange traditie in textiel, vandaar dat het event in de regio werd georganiseerd.

Volledige keten

Workshops, panelgesprekken en randactiviteiten moeten de bezoeker doen nadenken over de textiel- en mode-industrie van de toekomst. Daarnaast kunnen jonge ondernemers, studenten, bedrijven en designers elkaar hier ontmoeten en brainstormen over mogelijke samenwerkingen. Om die reden werd de volledige keten - van grondstoffenleveranciers over textielproducenten tot merken en retailers - bij het event betrokken. Het publiek kan daarenboven ook de bestaande innovaties uit de duurzame textielindustrie ontdekken.

Initiatief vanuit de sector

Het initiatief komt van Niki De Schryver, oprichter van COSH en eerder in dienst bij (het onlangs ter ziele gegane) transparante label Honest By van Bruno Pieters. Ze stelde deze digitale tool die duurzaam online shoppen makkelijker maakt meteen voor. Mede-organisator Julie Lietaer is de derde generatie binnen het familiebedrijf European Spinning Group (ESG), een Vlaamse kmo actief in de productie- en distributie van textielgaren. Het weekend werd ingezet met een panelgesprek tussen oprichter duurzaam jeanslabel HNST Tom Duhoux, Julie Lietaer, co-fouder Resortecs Cédric Vanhoeck, Jean-Patrice Gros van Lectra en CEO Alsico Vincent Siau.

Uitdagingen

Tijdens het gesprek kwamen er vier vaststellingen, of uitdagingen, naar voor met betrekking tot duurzame co-creaties. Een eerste feit is dat gevestigde textielbedrijven steeds vaker samenwerken met start-ups. Ze kunnen veel van elkaar leren en worden ook afnemers van elkaar. Zo werkte denimmerk HNST bijvoorbeeld samen met ESG voor het ontwikkelen van duurzame garens. De start-ups komen met ideeën, de gevestigde waarden met jarenlange expertise. Tweede feit: deze gevestigde textielbedrijven worden vaak onderbelicht in de berichtgeving, terwijl zij net de kennis, het innovatief talent en de expertise hebben, nodig in die samenwerkingen met merken, ontwerpers en start-ups.

Juridische kant

Daarnaast is niet alleen het ontwikkelen van de technologie een grote uitdaging, co-creatie komt ook met een juridisch luik. Hoe de verschillende bedrijven die samenwerken aan een nieuw product zich juridisch organiseren is een obstakel waar de gevestigde producenten in het verleden maar weinig mee te maken kregen en dat het proces onnodig vertraagt. Hier zijn het net de start-ups die vaak over meer expertise ter zake beschikken dan de mastodonten.

Waarom?

Een vierde punt betreft de noodzaak van het duurzaam worden. Niet alleen is textiel, of mode, de tweede meest vervuilende industrie en is het belangrijk om de aarde netjes achter te laten voor de volgende generaties, op lange termijn zal de industrie zelf geconfronteerd worden met schaarste van grondstoffen en water. Dat de fast fashion- consument doorgaans niet meer wil betalen voor een ecologisch product is zo, maar daar kan de overheid een mouw aan passen door groene producten - ook mode - minder te belasten.

Groene app

Vervolgens stelde Niki De Schryver haar nieuwe app Cosh voor. De goede voornemens van de consument na het Rana Plaza-incident in Bangladesh ebden al snel weg, stelt ze. Eens in de winkel verliezen consumenten hun goede intenties immers makkelijk uit het oog. De app en plug-in Cosh helpt hen om zonder inspanning bewuste keuzes te maken tijdens het on- en offline shoppen. De Schryver wil zo de kloof dichten tussen de consument die op zoek is naar duurzame producten en de retailer met een duurzaam aanbod.

Zaterdag 8 en zondag 9 december is het B2C programma van Faktory Infini met lezingen en workshops. Toegang is gratis.

Editors note: het artikel is aangepast na publicatie. Correct is: Niki De Schryver was in dienst bij Bruno Pieters.

Foto’s: FaKtory Infini. Credit: Dries Decorte

Circulair
Circulaire mode
co-creatie
Cosh
Duurzaamheid
European Spinning Group
FaKtory Infini
HNST
Julie Lietaer
lokale textielindustrie
Niki de Schryver
Piet Verhoeve
Textiel
textielbedrijven