• Home
  • Nieuws
  • Fashion
  • Close the Loop: een handleiding voor duurzaam ondernemen in de mode

Close the Loop: een handleiding voor duurzaam ondernemen in de mode

Door May-Anne Oltmans

bezig met laden...

Scroll down to read more

Fashion

Duurzame initiatieven schieten in de modewereld als paddestoelen uit de grond, maar niet iedere ondernemer bezit de kennis om ook duurzaam te gaan werken. Voor deze ondernemers hebben het Flanders Fashion Institute (FFI) en Plan C de openbare online handleiding ´Close the Loop´ gelanceerd. De handleiding geeft een overzicht van de levenscirkel van kleding- van grondstoffen tot afvalberg - en geeft per fase aan hoe dit duurzamer kan worden gemaakt. Het doel van Close the Loop? “Een eenvoudige handleiding bieden om mode-ondernemers vertrouwd te maken met duurzame, circulaire mode,” verklaart FFI Project Manager Jasmien Wynants tegenover FashionUnited. Door het geven van een uitleg over manieren waarop ontwerpers en merken duurzamere items kunnen maken, hopen het FFI en Plan C te zorgen dat zij inzien dat duurzaam ondernemen niet moeilijk hoeft te zijn.

Close the Loop beschrijft duurzame oplossingen voor mode-ondernemers

”Veel ondernemers uit de mode-industrie denken dat het voldoende is om alleen aandacht te besteden aan innovaties op het gebied van technologie, maar bij toekomstgericht ondernemen is duurzaamheid minstens zo belangrijk,” vertelt Wynants. Voor de ontwikkeling van Close the Loop heeft het FFI samengewerkt met Plan C: een non-profitorganisatie die projecten opgezet om een circulaire economie te stimuleren. Bij dit systeem wordt gestreefd naar het optimaal benutten van producten. Voor kleding geldt dat stukken niet moeten worden weggegooid wanneer deze zijn versleten, maar dat items bijvoorbeeld moeten worden gerepareerd of hergebruikt. Het resultaat van de samenwerking is een schema waarin zeven punten uit de levensloop van kleding worden belicht: de grondstoffen, het ontwerpen, de productie, de retail, de consumptie en het moment waarop kleding niet langer wordt gedragen.

Per categorie geeft Close the Loop vijf tips die mode professionals kunnen toepassen om duurzamer te werk te gaan. De eerste tip die wordt gegeven bij het onderdeel ´grondstoffen´ is om “te kiezen voor low impact materialen”. Wanneer wordt doorgeklikt, verschijnt een pagina met een toelichting. Close the Loop geeft hier uitleg over een aantal veelgebruikte stoffen als katoen, wol en leer, en noemt daarna verschillende duurzame stoffen die zouden kunnen dienen als alternatief. Uit informatie van Close the Loop is gebleken dat de productie van 1 kilo katoen maar liefst 3.800 liter water vergt, terwijl voor dezelfde hoeveelheid polyester slechts 17 liter water wordt verbruikt. Wel is het zo dat bij de productie van polyster meer energie wordt verbruikt dan tijdens de productie van katoen, wat volgens Wynants duidelijk illustreert dat duurzaamheid “geen zwart-wit verhaal is”. Andere alternatieve stoffen die worden genoemd, zijn onder andere bamboe en hennep. Iedere stof heeft voor- en nadelen, maar Wynants hoopt dat Close the Loop ontwerpers en merken in ieder geval inzicht geeft in de mogelijkheden die er zijn. “Duurzaam ondernemen is complex, en wij willen ondernemers de basis meegeven,” stelt ze.

Naast het geven van uitleg die dient als aanvulling op de kennis die iemand heeft, geeft Close the Loop ook concrete adviezen die direct kunnen worden toegepast. In de sectie over het productieproces van mode, geeft de gids onder andere de volgende tip: Probeer nieuwe technologieën. Als toevoeging op de korte toelichting die wordt gegeven, raadt Close the Loop diverse voorbeelden aan: van gerecycled spray on textiel tot een techniek waarbij magnetronstraling wordt toegepast om aparte onderdelen van een kledingstuk van elkaar los te maken. Tot slot verwijst de handleiding hier naar een aantal publieke rapporten, video’s en websites waar meer informatie over het onderwerp beschikbaar is gesteld.

Wynants: “Het is tijd om onze kennis te verspreiden en mensen te activeren”

Het feit dat Close the Loop nu bestaat, is allemaal te danken aan het project Stadslab 2050. “Dit project werd opgezet door de Stad Antwerpen, en richt zich op het verduurzamen van onder andere voeding, energie en ook mode. Dankzij dit project hebben het FFI en Plan C elkaar gevonden,” legt Wynants uit. Het FFI en Plan C hebben de afgelopen twee jaar onderzoek gedaan naar alle aspecten die een rol spelen in het productieproces van kleding, en Wynants hoopt dat het eindproduct van deze samenwerking kan bijdragen aan een modewereld die meer is gericht op een circulaire manier van ondernemen. Een belangrijk onderdeel van het onderzoek dat FFI en Plan C hebben uitgevoerd, zijn de gesprekken die zijn gevoerd met mensen uit de mode-industrie, waaronder ontwerpster Ilke Cop, H&M’s

Sustainability Manager

Sylvie van Acker en AS Adventure Junior Merchandiser Marie de Laet. De inzichten van deze experts zijn volgens Wynants ongekend waardevol, omdat Close the Loop dankzij hen niet alleen maar theoretisch is maar juist een directe link naar de praktijk heeft.

Close the Loop is voor een groot deel gericht op het voorlichten van modeprofessionals, maar Wynants hoopt dat de website ook voor consumenten die duurzamer willen leven een leidraad kan zijn. De komende tijd blijven het FFI en Plan C hard werken aan het aanvullen van Close the Loop. Op de site worden nu ongeveer 100 case studies beschreven van modebedrijven die in één of meerdere domeinen van de cirkel duurzaam werken. Onder deze bedrijven bevinden zich grote namen als G-Star Raw en Filippa K, maar ook minder bekende merken als Atelier Noterman en Oat Shoes. “Het plan is om er in het eerste halfjaar van 2016 ongeveer 150 nieuwe bedrijven aan toe te voegen,” laat Wynants weten. Het FFI en Plan C hebben in het komende jaar grootse plannen in gedachten voor Close the Loop. Er wordt nagedacht over de mogelijkheid om ook workshops en lezingen te gaan geven, en uiteindelijk misschien zelfs de stap naar het buitenland te wagen. “In 2015 hebben we al onze kennis opgebouwd, en nu is het tijd om deze te verspreiden en mensen te activeren om aan de slag te gaan.”

Foto’s: Close the Loop en Flanders Fashion Institute

Close the Loop
Flanders Fashion Institute
Plan C