Atelier Noterman gebruikt afval van schaaldieren voor duurzame jeans

Wanneer wordt gedacht aan duurzame kledingstoffen, eindigt denim vaak ergens onderaan de lijst. Voor de productie van een spijkerbroek is meer dan 10.000 liter water nodig, en daarnaast wordt tijdens het productieproces vaak gebruikgemaakt van chemische stoffen. Het Belgische mannenlabel Atelier Noterman hoopt hierin verandering te brengen met zijn nieuwe collectie Detox Denim.

Voor de spijkerbroeken van de Detox lijn koopt Atelier Noterman stof in bij Italdenim. Deze Italiaanse weverij maakt tijdens het weefproces, in tegenstelling tot andere weverijen, geen gebruik van polyvinyl alchol: een kunststof die moet zorgen voor stevige garen. In plaats daarvan wordt chitosan gebruikt: een biologisch afbreekbare stof die afkomstig is uit afval van schaaldieren. “Er is ook veel minder water nodig om chitosan weg te spoelen, en minder heet water, waardoor er aanzienlijk minder energie wordt verbruikt,” licht Atelier Noterman ontwerper Luc de Maeght toe in een interview met De Standaard. “En doordat chitosan het katoen meteen klaarmaakt voor de kleuring, zijn daar ook minder chemische bewerkingen voor nodig, en iets minder verf.”

De duurzame stof die door Italdenim wordt ingezet, zorgt er volgens Atelier Noterman voor dat het watergebruik tijdens het productieproces met 80 procent is afgenomen. Over de invloed die chitosan heeft op het gebruik van chemicaliën kan De Maeght geen concrete uitspraken doen, omdat dit moeilijk te bewijzen is. Daarnaast maakt Atelier Noterman voor de Detox Denim collectie gebruik van normaal katoen in plaats van biologisch katoen. “Biokatoen zou de broeken duurder maken. Daarom hebben we ervoor gekozen om te beginnen met innovatie in de weverij,” aldus De Maeght.

Detox Denim omvat slim- en regular fit broeken in zeven wassingen, waaronder ´Eco Bleach Destroyed´ en ´Medium Grey´, die tussen de 160 en 180 euro zullen kosten. Atelier Noterman heeft ruim 80 verkooppunten in Nederland en België en daarnaast één in respectievelijk Italië en Frankrijk. Detox Denim zal vanaf het eind van januari worden verkocht in België en Nederland, in steden als Antwerpen, Hasselt, Amsterdam en Roermond.

 

Meer nieuws

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN