• Home
  • Nieuws
  • Fashion
  • Brand in Bengaalse fabriek van H&M en J.C. Penney

Brand in Bengaalse fabriek van H&M en J.C. Penney

Door May-Anne Oltmans

3 feb. 2016

Fashion

In de Bengaalse ‘Matrix Sweater Factory’, waar kleding wordt geproduceerd voor onder andere H&M en J.C. Penney, is op 2 februari een grote brand uitgebroken. Bij de brand zijn geen mensen om het leven gekomen. Het is niet bekendgemaakt hoeveel mensen gewond zijn geraakt. In totaal zijn 6.000 mensen werkzaam bij Matrix, maar het grootste deel van hen was niet aan het werk tijdens de brand. Hoeveel mensen ten tijde van de brand aanwezig waren is niet bekend

Het ongeval heeft gezorgd voor verontwaardiging onder vakbonden en organisaties als de Clean Clothes Campaign. Twee jaar geleden bleek dat de fabriek reparaties moest doen om de veiligheid van het gebouw te garanderen. Nu is gebleken dat geen van deze reparaties daadwerkelijk is uitgevoerd.

”We zijn extreem opgelucht dat de brand niet heeft gezorgd voor een ramp met de schaal van de brand in de Tazreen fabriek in 2012,” zei Clean Clothes Campaign woordvoerder Sam Maher in een interview met Women’s Wear Daily (WWD). “De werknemers hebben veel geluk gehad - als de brand een paar uur later was uitgebroken, waren er waarschijnlijk meer arbeiders bij betrokken geweest.” Tot slot roept Maher inkopers op om The Accord te ondertekenen. Dit verdrag, dat is opgesteld door een coalitie van vakbonden, retailers en non-profitorganisaties, strijdt voor een veilige en duurzame Bengaalse kledingindustrie.

Ook woordvoerders van H&M en J.C. Penney hebben gereageerd op de brand. “Het is bevestigd dat er een brand is geweest in een fabriek die voor H&M produceert. Ons team in Dhaka houdt de situatie in de gaten,” stelde een woordvoerder van H&M. Een woordvoerster van J.C. Penney zei het volgende: “We hebben zojuist gehoord van de brand en onze lokale medewerkers in Bangladesh werken met Matrix samen om de oorzaak te achterhalen.”

Inmiddels is een comité opgericht dat gaat onderzoeken hoe de brand heeft kunnen ontstaan. De schade die de brand heeft veroorzaakt wordt geschat op meer dan 12 miljoen dollar (10,98 miljoen euro).

Bangladesh
H M
J C Penney
Matrix Sweater Factory