• Home
  • Nieuws
  • Business
  • CEO Van de Velde kondigt vertrek aan

CEO Van de Velde kondigt vertrek aan

Door Esmerij van Loon

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

Ignace van Doorselaere, sinds 2004 CEO van de Belgische lingeriegroep Van de Velde, gaat het bedrijf verlaten. "Ik heb het volste vertrouwen in de bestaande strategische koers, de resultaten van 2016 en de initiatieven die klaar liggen voor de lange termijn toekomst van Van de Velde", zegt Ignace Van Doorselaere in een persbericht. "Voor mij is het om andere redenen tijd voor een nieuwe horizon." Van Doorselaere, die bekend staat als beoefenaar van straatvechtkunst Krav maga, blijft tot het einde van het jaar aan het roer van de lingeriegroep.

Voordat hij bij Van de Velde aan de slag ging, werkte Van Doorselaere twaalf jaar bij bierproducent InBev. In een vraaggesprek met Knack zegt hij: "Lingerie is veel moeilijker dan bier. In de complexiteit van het product, in de logistiek, in de distributie. Minder merkkracht ook. Van de Velde is ook een bedrijf met een heel mooie dimensie, ik hou van dat soort bedrijven. Met mooie groeicijfers."

Van de Velde boekt winststijging van 7 procent

De aankondiging komt tegelijk met de winstcijfers van het bedrijf. Van de Velde, moederbedrijf van lingeriemerken Marie Jo, PrimaDonna en Andres Sarda, heeft in 2015 een recurrente bedrijfswinst (REBITA) geboekt van 61,9 miljoen euro tegen 57,7 miljoen in 2014, een stijging van 7,3 procent.

In 2015 zag Van de Velde de geconsolideerde omzet met 5,4 procent stijgen, van 198,4 miljoen euro naar 209 miljoen euro. Bij een gelijkblijvend aantal winkels kwam de gecondoliseerde omzet uit op 5,7 procent.

Groothandel succes voor Van de Velde

De groothandelsomzet is met 6 procent toegenomen. Voor 2016 verwacht Van de Velde opnieuw een beter jaar. "De bestellingen voor de lente/zomer 2016 liggen hoger dan in 2015. Swimwear blijkt nog altijd te groeien en ook alle lingeriemerken tonen groei."

In Europa is de vergelijkbare retailomzet met 5,8 procent gestegen. Vooral in Duitsland en in Nederland gaat het goed.

Niet meegerekend in de winstcijfers zijn de afschrijvingen en waardevermindering van 31,4 miljoen op de merknaam en goodwill van de Amerikaanse Intimacy keten die Van de Velde in 2015 heeft vervangen door winkels van het Britse Rigby & Peller.

"Intimacy is een litteken," zegt Van Doorselaere tegen Knack. "Amerika is strategisch zeer belangrijk voor Van de Velde. We zijn goed in grote maten en de VS is de markt met de meeste vrouwen met grote cupmaten én koopkracht. Noord-Amerika is voor ons heel belangrijk geworden, maar dat is niet voldoende. Zelfs al bedien je met Marie Jo en Prima Donna alle speciaalzaken in de VS, dan nog bereik je maar 5 procent van de markt. De speciaalzaken hebben immers minder dan 5 procent marktaandeel. Het alternatief was Intimacy met als doel een keten uit te bouwen gericht op het segment met hogere koopkracht. Dat is niet gelukt. Hij vervolgt: "Maar dat potentieel ligt daar nog wel. We gaan het niet sluiten maar blijven zoeken. The game is not over."

Een daling van de retailomzet van Rigby & Peller is dankzij een sterke dollar omgebogen tot een winst van ongeveer 7,2 procent. De herlancering in de Verenigde Staten toont voorlopig echter geen trendwijziging, zegt het bedrijf. In 2016 zal een nieuwe leiding verantwoordelijk zijn voor het aansturen van de wereldwijde retailafdeling. Retail gaat in Europa en het Verenigd Koninkrijk met "lichte tot goede groeicijfers" het nieuwe boekjaar in.

ignace van doorselaere
Van de Velde