Waarschijnlijk meer Hema werknemers op straat

Hema kondigt aan waarschijnlijk meer banen te moeten schrappen. De reorganisatie en herfinanciering van het bedrijf hebben ervoor gezorgd dat ook dit jaar de resultaten tegenvallen. CEO van Hema, Ronald van Zetten vertelt echter aan het Nederlandse radioprogramma BNR dat 2014 een transitiejaar is.

Vorig jaar vielen de resultaten ook al enorm tegen en werden 65 werknemers ontslagen. Hema schrapte banen in bakkerijen, op het hoofdkantoor en in het distributiecentrum.

Uit het jaarverslag van 2013 bleek dat de warenhuisketen in totaal een schuld van bijna 800 miljoen euro heeft, Waarschijnlijk meer Hema werknemers op straatwaarvan 193 miljoen euro aan moederbedrijf Lion Capital. Over dat deel van de schuld betaalt het bedrijf 10 procent rente, die weer wordt opgeteld bij de bestaande schuld. Het van oorsprong Nederlandse bedrijf is mogelijk in de rode cijfers terecht gekomen als gevolg van de recessie en investeringen in nieuwe winkels in het buitenland. Sinds Hema in 2007 werd overgenomen door Lion Capital, heeft het bedrijf op 2011 en 2012 na steeds verliezen geboekt. Vorig jaar leed het bedrijf een verlies van 16,4 miljoen euro. De verkoop in Nederland blijft met name achter door het afnemend aantal winkelbezoekers in binnensteden, laag consumentenvertrouwen en nog geen structureel herstel op de woningmarkt.

Slechte resultaten van Hema kosten mogelijk opnieuw banen

In september begon Hema met het veranderen van zijn winkelinrichting. Onder andere door het gebruik van lange tafels moesten producten meer opvallen. De verandering maakte ook meer ruimte voor ruim zeshonderd nieuwe producten. Nog geen maand erna maakte het bedrijf zijn resultaten bekend voor het tweede kwartaal van 2014. Uit cijfers van de winkelketen bleek dat de omzet met 1,4 procent was gedaald naar 247,6 miljoen euro. Ook het verlies liep verder op: het bedrijf stond in het tweede kwartaal 30,1 miljoen euro in de min.

Hoewel de resultaten niet positief zijn in Nederland, loopt Hema goed in het buitenland. "Onze succesformule om het eenvoudige bijzonder te maken door een unieke prijs, perfecte kwaliteit en verrassend design aan te bieden, wordt goed opgepakt in het buitenland," zei van Zetten in een persbericht van oktober dit jaar. Bij BNR voegt hij toe dat elke winkel die in het buitenland wordt geopend, vanaf het begin winstgevend is. Door deze winstgevendheid kunnen de prijzen in de Nederlandse filialen laag gehouden worden.

Het is nog niet duidelijk hoeveel banen er volgend jaar zullen vervallen. Dit hangt af van de resultaten die Hema dit jaar zal boeken.

Lees ook: Hema: Geen extra ontslagen

 

Meer nieuws

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN