Vlaamse wint Lichting 09 award *Video*

“Terecht dat mensen hiervoor naar Amsterdam afreizen,” zo liet oprichter en ex-directeur James Veenhoff van de Amsterdam International Fashion Week onlangs weten over Lichting. Lichting is de show op de Amsterdamse modeweek

die wordt verzorgd door de veertien grootste talenten van de zeven academies van Nederland.

Het doel is een brug te slaan tussen de academies en de mode-industrie. Veenhoff had gelijk: De zaal zat donderdagavond bomvol met belangrijke (internationale) modemensen uit binnen- en buitenland. Inkopers, journalisten en fotografen. Evenals professor Wendy Dagworthy, mede-oprichter van London Fashion Week, Garance Doré, illustratrice, schrijfster en fotografe voor verschillende internationale bladen, Susanna Lau, fashion blogger en editor van Dazed & Confused en Lucas Ossendrijver, designer bij Lanvin. Oftewel de leden van de jury van de G-Star Raw Talent of the Year Award, die later op de avond zou worden uitgereikt.

Lichting 2009De veertien collecties (van elke academie in ons land twee) die werden geshowd, waren – hoe klein ook – uitgebalanceerd en van hoog niveau. De jonge ontwerpers kozen allen hun vijf sterkste eindexamenstukken. Stuk voor stuk leken het complete collecties, maar dan in minivorm.

Gek genoeg ontstond er een overkoepelend beeld. Meerdere ontwerpers maakten gebruik van pastelkleuren en kraaltjes, we zagen kleding die door zowel mannen als vrouwen gedragen kan worden, zwart maar ook veel kleur en volume. Een trend: materiaal dat op de een of andere manier niet af of opengewerkt was, zoals ongebreide, dikke wol, die los langs het lichaam hing of opengewerkte broeken en jassen.

Hoewel de jury lovend was over het niveau van alle collecties - ‘Innovatief, fantastische snit, mooie stoffen en experimenteel’ en ‘Jullie zouden heel trots moeten zijn’ waren de eerste reacties - vond de jury dat de Vlaamse Ann Boogaerts, die afstudeerde aan ArtEZ in Arnhem, de beste was. Zij ging naar huis met de G-Star Raw Talent of the Year Award, een prijs bestaande uit 10.000 euro en een reis naar de G-Starshow in New York in september van dit jaar.


 

Meer nieuws

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN