Verlieslijdend Hema gaat schulden herfinancieren

Hema gaat voor 715 miljoen schulden herfinancieren. CEO Ronald van Zetten is deze week begonnen met een reis langs beleggers om geld op te halen. Dat meldt de Volkskrant op basis van een taxatie van kredietbeoordelaar Standard & Poor's. Volgens de krant is dit de grootste herfinanciering van

Hema tot nu toe. Uit het jaarverslag van 2013 blijkt dat de warenhuisketen in totaal een schuld van bijna 800 miljoen euro heeft, waarvan 193 miljoen euro aan moederbedrijf Lion Capital. Over dat deel van de schuld betaalt het bedrijf 10 procent rente, die weer wordt opgeteld bij de bestaande schuld.

Standard Verlieslijdend Hema gaat schulden herfinancieren& Poor's noemt Hema een 'speculatieve belegging'

De nieuwe leningen zijn niet bedoeld om Hema's schuld aan Lion Capital af te lossen. Volgens S&P gaat de investeringsmaatschappij het geld formeel bij de beleggers ophalen, waardoor Hema weer van Lion Capital kan lenen.

S&P noemt Hema in zijn waardering een ‘speculatieve belegging’. De warenhuisketen is volgens de kredietbeoordelaar 'kwetsbaar voor tegenvallers en voor financiële en economische omstandigheden, maar op dit moment wel in staat te voldoen aan de financiële verplichtingen'. Hema kreeg een B+ als voorlopig oordeel. Ter vergelijking: AAA is de hoogste score en daartussen zitten nog zes hogere waarderingen, slechts vier ratings zijn lager.

Hema lijdt onder het afnemend aantal winkelbezoekers in binnensteden

Het van oorsprong Nederlandse bedrijf is mogelijk in de rode cijfers terecht gekomen als gevolg van de recessie en investeringen in nieuwe winkels in het buitenland. Sinds Hema in 2007 werd overgenomen door Lion Capital, heeft het bedrijf op 2011 en 2012 na steeds verliezen geboekt. Vorig jaar leed het bedrijf een verlies van 16,4 miljoen euro. De verkoop in Nederland blijft met name achter door het afnemend aantal winkelbezoekers in binnensteden, laag consumentenvertrouwen en nog geen structureel herstel op de woningmarkt, liet Van Zetten eerder weten.

Tegelijkertijd heeft Hema een flink aantal nieuwe winkels geopend in Frankrijk en in nieuwe markt Spanje en liggen er plannen klaar voor uitbreiding in Groot-Brittannië. Hema denkt door buitenlandse uitbreiding weer winst te kunnen maken. In totaal is het aantal winkels toegenomen met 64 procent. Eind vorig jaar had Hema in totaal 666 winkels, waarvan 138 in het buitenland. In Nederland kondigde Hema in april een reorganisatie aan, waardoor 65 fulltime banen kwamen te vervallen. Hema schrapte banen in bakkerijen, op het hoofdkantoor en in het distributiecentrum.

 

Meer nieuws

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN