Unizo: ‘Geen modebuurt zonder Modemuseum’

Unizo Antwerpen Stad is verbolgen over het eventueel verdwijnen van ModeMuseum (MoMu) uit de Antwerpse Nationalestraat en is daarom een affichecampagne onder het motto 'Geen modebuurt zonder Modemuseum' gestart. Dit in samenwerking

met lokale ondernemers met een zaak in de Nationalestraat en Kammenstraat.

MiddenUnizo: ‘Geen modebuurt zonder Modemuseum’ juni zullen het Antwerpse provincie- en stadsbestuur vergaderen over de toekomst van het museum. De provincie huurt het pand van de stad en zou ontrevreden zijn over de gang van zaken. Zo zou de huurprijs van het pad te hoog liggen. Een verhuizing zou er daarom aan kunnen komen. Nico Volckeryck, voorzitter Unizo Antwerpen Stad, noemt het voorstel om het museum weg te halen van zijn huidige locatie nefast en een van de grootste vergissingen voor de internationale reputatie van de Sint-Andrieswijk.

Het MoMu draagt immers bij aan internationale reputatie van de wijk, zo stelt Unizo. Indien het museum verdwijnt, zullen ondernemers veel terughoudender worden om in de wijk te investeren, denkt de organisatie. Dat zal op zijn beurt een negatieve impact hebben op het imago en de internationale uitstraling van de wijk. “Het is net de kruisbestuiving tussen de modesector en het MoMu die zorgt voor het succes van beiden en het internationale allure van Antwerpen,” benadrukt Volckeryck het belang van de ligging van het museum. “De buurt rond de Nationalestraat mag niet opnieuw ‘De parochie van Miserie’ worden, zoals ze vroeger in de volksmond werd genoemd,” aldus de voorzitter.

Unizo Antwerpen Stad pleit dan ook voor een constructief overleg tussen de Stad Antwerpen en de Provincie, en roept het Antwerpse Stadsbestuur op zich formeel en concreet te engageren in het Antwerpse modeverhaal en het MoMu. Het Stadsbestuur investeert momenteel niet in het MoMu. De investering wordt volledig door het Provinciebestuur gedragen. “Samen dienen ze te zoeken naar een doordachte oplossing,” zegt Unizo. “Deze oplossing dient in eerste plaats het belang van de burgers en ondernemers boven het belang van de verkiezingen of het eigen imago te plaatsen. Waar het ondernemers vooral om draait is niet wie het MoMu uitbaat, wel waar het MoMu is gevestigd. Ondernemers in sector in crisis zijn dan ook niet gediend met politieke spelletjes maar wel met investeringen en reputatie van de wijk,” aldus de ondernemersorganisatie.

“De stad zou haar huurprijs kunnen verlagen en meer ruimte ter beschikking kunnen stellen voor het museum,” besluit Volterick. Zo kan het museum ook een permanente collectie uitbouwen. Want dat is een voorwaarde om subsidies te krijgen van Vlaanderen.

De affiche kan hier worden aangevraagd en gedownload.

 

Meer nieuws

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN