• Home
  • V1
  • Leads
  • Textielsector heeft zorgen

Textielsector heeft zorgen

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Leads

In één klap verdwijnen er vierhonderd banen binnen de textielsector, nu het Belgische Uco Sportswear besloten heeft de productie -die tot nu toe plaatsvond in Gent- te verplaatsen naar het dorp Giurgiu in Roemenië. Alleen de dertig commerciële medewerkers zullen hun baan behouden.

Het verplaatsen van de productie maakt deel uit van een herstructurering van het bedrijf, dat in 2006 een joint venture aanging met het Indiase conglomeraat Raymond. Vorig jaar bood het bedrijf werk aan 23000 mensen en had het een omzet van €190 miljoen. Daarmee was het de op drie na grootste speler op het gebied van denim ter wereld. Afgelopen jaar daalde het productievolume in Gent met dertig procent. De kosten voor de medewerkers in Roemenië bedragen een tiende van de medewerkers in België. Zo hoopt Uco beter te kunnen concurreren met productiebedrijven uit landen als Turkije.

Uco is niet het enige bedrijf dat kampt met zorgen: ook in andere delen van de textielbranche heerst onrust. Zo meldde het blad Trends dat er ook zwaar weer op komst is voor Bekaert Textiles en de Beaulieu International Group. Bekaert, onderdeel van de Nederlandse Gamma Groep, zag de vraag naar textiel voor matrassen dalen en de Beaulieu International Group (BIG) zag zich eerder al genoodzaakt zijn afdeling geweven karpetten te sluiten.

Geen wonder dat beroepsfederatie Fedustria in actie komt: Onlangs riep de beroepsfederatie Fedustria de Belgische regering op om een overleg aan te gaan met het ministerie teneinde "een antwoord te vinden op de uitdagingen van vandaag."

De werkgevers- en werknemersorganisaties van de textiel-, hout- en meubelindustrie hebben zich verenigd in een "rondetafelconferentie" over de sector en maakten een overzicht van alle "uitdagingen en knelpunten" waar de sector mee kampt. Daaronder vallen mondiale context, innovatie, ondernemingsklimaat, milieubewust ondernemen en menselijk kapitaal. Ook werden er 36 beleidsaanbevelingen opgesteld voor de Vlaamse Regering.

De Vlaamse textiel-, hout- en meubelindustrie realiseert een omzet van meer dan 12 miljard euro met een tewerkstelling van circa. 50.000 personen. De sector vormt hiermee een belangrijke pijler van de Vlaamse industrie en economie. Het is dan ook "cruciaal voor de toekomst van deze sector in Vlaanderen," tot een oplossing te komen, zo meldt de Fedustria in een persbericht. Verder hooptde textielindustrie op de steun van de Vlaamse overheid om de belangen van de sector aan te kaarten.

De volgende 'rondetafelconferentie' zal dan ook worden voorgezeten door Minister-President Kris Peeters. Eerder leidde dergelijk overleg tussen voertuigindustrie en de chemiesector en de Vlaamse overheid al tot succes. Het is de bedoeling dat dit overleg nog dit najaar resulteert in een actieplan met concrete beleidsaanbevelingen en actiepunten, die worden gedragen door zowel de sector als de Vlaamse overheid.

Uco