• Home
  • V1
  • Leads
  • Tentoonstelling: Monique van Heist in Zeeland

Tentoonstelling: Monique van Heist in Zeeland

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Leads

In navolging van Erik Verdonck, Vibskov/Emenius en superflex is sinds dit weekend ModemetMonique in het Zeeuws Museum te zien. Voor de Nederlandse modeontwerpster een droom die uitkomt; een eigen solo tentoonstelling stond

hoog op haar verlanglijstje. "Toen Christie me vroeg hoefde ik er niet eens over na te denken, ik riep meteen ja en danste vervolgens juichend door mijn atelier!"

Onder luid trompetgeschetter van de plaatselijk fanfare werd vrijdag 9 april de eerste solotentoonstelling van Monique van Heist in het Zeeuwse Middelburg feestelijk geopend. Het Zeeuws museum herbergt de grootste verzameling Zeeuws erfgoed. Om aan te geven dat historie nog steeds relevant is, nodigt het museum telkens andere kunstenaars en vormgevers uit een eigen visie op de collectie te geven. In de nieuwe tentoonstelling, die volgens Christie Arends (Hoofd Tentoonstellingen en Collecties van het Zeeuws museum) is ontstaan uit een nauwe samenwerking tussen Van Heist en het museum, is te zien hoe modeontwerpster Monique van Heist op haar beurt haar collecties met de Zeeuwse historie in verband brengt.

Marjan Ruiter, directeur van het Zeeuws museum, vertelde in haar openingsspeech hoe de Rotterdamse Van Heist prachtig past in het Zeeuwse Middelburg. "Wij zien een bepaald verwantschapschap tussen de manier waarop Monique werkt en de manier waarop wij dingen presenteren. Monique is een verzamelaar, ze doet niets weg maar maakt steeds nieuwe dingen erbij. Zeeuwen zijn precies hetzelfde.

" Los van modehypes en -seizoenen bouwt Van Heist aan een collectie van blijvende kledingstukken, lifestyleproducten en zelfs recepten genaamd 'hellofashion', precies zoals dat bij collecties van Zeeuwse vrouwen gebeurde; niets verdwijnt, er komt steeds iets bij. Alle items zijn doorlopend verkrijgbaar en op deze manier zet Van Heist zich een beetje af tegen de gevestigde orde. Voor haar geen vaste zomer of winter presentaties, zij kiest zelf het moment waarop producten verschijnen.

De tentoonstelling is opgebouwd in drie delen. In het eerste deel laat Van Heist door middel van stillevens zien hoe haar collectie combineert met die van het museum. Bronzen sleutels uit de 19e eeuw hangen jolig naast een ketting met verzilverde edding marker dop.

In het tweede deel hangen achttien prachtige portretten gefotografeerd door Daan Brand. Op de foto’s zijn Zeeuwen te zien in kleding van Van Heist en het museum. Zoals we van de ontwerpster gewend zijn maakt ze in haar fotoseries gebruik van echte mensen. Speciaal voor deze gelegenheid zijn het mensen die nauw bij de tentoonstelling betrokken zijn, van de suppoost tot de schoonmaakster. Naast de portretten heeft de fotograaf een kort making of filmpje gemaakt.
Op een levensgrote foto van haar atelier en een kast vol met spullen uit het museumdepot en haar eigen collectie krijgt de bezoeker in het laatste deel een kijkje in Van Heist's werkruimte.

Op andere verdiepingen in het Zeeuws museum is de tentoonstelling 'Lievelingen' te bewonderen wat het geheel de rit naar Middelburg uiteindelijk de moeite waard maakt. Van Heist heeft een museale presentatie neergezet welke met recht nog een half jaar te bewonderen valt.

Mode met Monique is tot en met 24 oktober 2010 te zien in het Zeeuws Museum in Middelburg.

Beeld: Daan Brand

modemetmonique
Monique Van Heist
Zeeuws Museum