‘Sperperiode strijdig met Europese regelgeving’

De sperperiode die in België wordt opgelegd voor de start van de soldenperiode is in strijd met de Europese regelgeving. Dat heeft een rechter in Dendermonde beslist in een geding waarbij Zeb ervan werd beticht de sperperiodes met allerlei acties

te omzeilen. De modeketen reageert verheugd: "Zeb heeft het steeds oneerlijk gevonden dat tijdens de sperperiode de consument het recht ontnomen werd om openlijk van kortingen te kunnen genieten", aldus Zeb in een persbericht.

Zeb‘Sperperiode strijdig met Europese regelgeving’ doorbreekt al sinds 2009 de koopjeswet – die van toepassing is sinds 1985 - door tijdens de sperperiode koopjes aan te kondigen en aan te bieden. De zelfstandigenorganisaties hebben bij elke sperperiode die Zeb niet respecteerde, een klacht ingediend bij de rechtbank van Koophandel. De zaak ging uiteindelijk naar het Europees Hof van Justitie, maar dat antwoord was niet eenduidig.

Deze uitspraak van de rechter in Dendermonde is nu een belangrijke uitspraak, zo schrijven Het Laatste Nieuws en andere waarnemers, want elke handelaar kan de sperperiode nu aanvechten met deze zaak als voorbeeld. "Wij verwachten dan ook dat de regering straks zal beslissen om de sperperiode aan te passen of af te schaffen," zegt Zeb-oprichter Luc Van Mol.

Comeos laat weten dat de uitspraak niet betekent dat iedereen nu plots altijd koopjes mag aanbieden. Volgens de distributiefederatie geldt de uitspraak alleen voor Zeb, maar de uitspraak kan er wel toe leiden dat de sperperiode afgeschaft wordt. "Een andere keten moet nog altijd de wet toepassen", zegt topman Dominique Michel. "De wet bestaat nog altijd zolang de wetgever de wet niet veranderd heeft. Als het Hof van Cassatie op termijn zou beslissen zoals de rechter in Dendermonde, dan betekent dat wel het einde van de sperperiode."

NSZ heeft ook gereageerd. De organisatie stelt dat de uitspraak wel een belangrijk precedent vormt en noemt de timing ervan, in volle sperperiode, hoogst ongelukkig. “We dringen ook aan op overleg met minister van Economie Vande Lanotte omdat modehandelaars nu vooral nood hebben aan rechtszekerheid", zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. De organisatie blijft erbij dat het afschaffen van de sperperiode totaal nefast zou zijn voor de zelfstandige modehandelaars die niet op kunnen tornen tegen de grote ketens. Uit onderzoek dat de ondernemersorganisatie in 2011 afnam, bleek dat 9 procent van de zelfstandige modewinkeliers (goed voor 774 winkels op een totaal van 8600) vreest voor hun voortbestaan indien de sperperiode zou wegvallen.

Zonder sperperiode hebben de solden ook geen zin meer, meent NSZ. “Concreet betekent de sperperiode dat er van 2 tot 29 juni geen kortingen of promoties mogen worden aangekondigd of gesuggereerd, maar ze mogen in principe wel toegepast worden. In dat geval spreken we van fluistersolden. Een andere optie om als winkelier al klanten te lokken voor de officiële soldenperiode is via koppelverkoop (1 betalen, plus 1 gratis). Deze twee maatregelen zijn niet in strijd met de koopjeswet," aldus NSZ.

Zeb is overigens ook dit seizoen al gestart met de zomersolden, terwijl deze officieel pas op 30 juni beginnen.
 

Meer nieuws

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN