Shoppingcomplex Mall of Europe in Brussel opent in 2021

Als alles volgens plan verloopt, opent in 2021 Mall of Europe, een van de drie nieuwe winkelcomplexen die in Brussel op de planning staan. Het complex, dat deels onder de grond wordt gebouwd, zal 81.000 vierkante meter tellen en ruimte bieden aan om en nabij 200 winkels en 30 restaurants.

Het wordt het grootste shoppingcomplex in heel Europa. Unizo heeft zich uitgesproken tegen de komst van de nieuwe winkelruimtes buiten het centrum van de stad. De brancheorganisatie vreest dat consumenten weg zullen blijven uit de binnenstad.

Mall Shoppingcomplex Mall of Europe in Brussel opent in 2021of Europe vormt bedreiging voor Brusselse binnenstad

Vorige week maakte de gemeente Brussel bekend dat de Frans-Nederlandse vastgoedontwikkelaar Unibail-Rodamco samen met haar partners het winkelcomplex mag bouwen. Het bedrijf realiseerde eerder shoppingcentra over heel Europe waaronder recent in Lyon. Het zal 800 miljoen euro steken in het project, dat voorheen Neo werd genoemd. “Het wordt een winkel en vrijetijdspool van wereldklasse,” aldus CEO van Unibail-Rodamco, de Brusselse Christophe Cuvillier, aan Retaildetail.

Unizo is minder enthousiast en ziet het complex als een enorme bedreiging voor de Brusselse binnenstad. In een persbericht laat een woordvoerder weten:"De oorspronkelijk aangekondigde 70.000 vierkante meter was al gigantisch, maar 81.000 vierkante meter winkelcentrum is gewoon compleet absurd. Dat is bijna een vierde van de volledige Brusselse Vijfhoek. Zo’n megalomaan centrum op een eiland afgesloten van de stad is niet alleen overbodig, maar bedreigt het ondernemerschap en de leefbaarheid in de Brusselse binnenstad. Het NEO-winkelcentrum zal de binnenstad volledig leegzuigen en alle inspanningen van de handelaarsverenigingen en ondernemers om meer variëteit te brengen in de kern volledig teniet doen.”

Naast Mall of Europe worden de komende jaren nog twee winkelcentra van formaat geopend. Docks Bruxsel is inmiddels gestart met de voorbereidingen voor de bouw. Uplace Machelen wacht nog op toestemming van de Raad van State. Samen zijn de winkelcomplexen goed voor 176.000 vierkante meter winkelruimte. Dat is bijna twee keer het winkeloppervlakte van de bekende Brusselse winkelstraat De Nieuwstraat. Handelsfederatie Comeos deed twee jaar geleden al een rondvraag onder ondernemers in de binnenstad, waaruit bleek dat de meeste van hen niet geloven in een goede afloop voor alledrie de winkelcomplexen als deze naast elkaar bestaan.

Mall of Europa goed voor 15 miljoen bezoekers per jaar

Naar verwachting zal Mall of Europe jaarlijks 15 miljoen bezoekers trekken. Het hele project zou op termijn 3.000 directe en 1.300 indirecte banen opleveren. Unibail-Rodamco wil bovendien internationale labels naar België halen. "Zeven meter hoge vitrines bieden de ideale setting voor de flagshipstores van de mooiste merken. Convenience-winkels verstevigen de lokale verankering en ons unieke viersterrenlabel staat borg voor uitmuntende kwaliteit en dienstverlening: maximale netheid en veiligheid, portierdienst, kinderopvang, personal shopper, multisensoriële rustplaatsen, informatiekiosken, hotspots enzovoort."

Voor het interieur- en meubelontwerp werd de Franse architect Jean-Paul Viguier aangetrokken, bekend van onder andere Coeur Défense in Parijs. Het Brusselse bureau Art & Build, dat ook voor Docks Bruxsel tekende, werd eveneens binnengehaald.

Unibail-Rodamco zegt in 2017 met de bouw te willen beginnen. Eerst zullen de vereiste vergunningen rond moeten zijn. Tegelijk met het winkelcomplex bouwt Unibail-Rodamco ook 500 woningen, een bioscoop en indoor pretpark, en 20.000 vierkante meter aan kantoorruimte.

 

Meer nieuws

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN