Parijs vernieuwt met blik op verleden

Paris Fashion Week stond dit jaar in het teken van licht en luchtigheid. De voorjaar/zomer 2013 collecties die op de Parijse catwalks werden getoond vertoonden een modern, constructivistisch element en straalden luchtigheid, licht en

vernieuwing uit.

Met Parijs vernieuwt met blik op verledenalle ogen gericht op Raf Simons bij Dior en Hedi Slimane bij Yves Saint Laurent, is het gemakkelijk te vergeten dat Parijs waarschijnlijk het middelpunt van het mode universum is. De belangrijkste shows werden niet alleen door de reeds genoemde modehuizen gepresenteerd; Balenciaga, Dries van Noten, Alexander McQueen en Junya Watanabe gaven allen hun individuele esthetische perspectief maar introduceerden ook nieuwe en trend-gerichte elementen.

Schone lijnen, sportieve looks en transparante stoffen waren zowel op de catwalks in New York en London als in Milaan en Parijs te zien. Een grote trend bleek de top die in lagen gedragen wordt; een kledingstuk dat zo over een jurk of ander topje kan worden aangetrokken, een beetje zoals een bolero maar zonder sluiting. Chloe, Celine en Balenciaga kwamen alledrie met het item, Balenciaga met een donkerblauwe rayon crêpe versie en een stijver, korter alternatief.

Sarah Burton toonde bij McQueen onberispelijke lijnen, met een Victoriaans silhouet gekenmerkt door een piepkleine taile, hetgeen inmiddels het signatuur van het modehuis is geworden. Een video van zwermende bijen op de achtergrond accentueerde het honingraat palet maar verwees ook naar de kracht van een bijensteek.

Balenciaga beleefde een triomf met de terugkeer naar haar Spaanse wortels; de verwijzingen naar flamenco waren misschien niet vernieuwend maar voelden fris en nieuw aan. Nicolas Ghesquiere bood rokken en tops met roesjes aan de mouwen en de zoom. Een sportbeha werd als kort topje boven een lange broek gedragen of werd als een soort slab gepaard met een los-vallende rok of ook met lange broek.

Het tuxedo jasje maakt in het voorjaar een comeback. Vooral Lanvin, Dior en Balenciaga brachten het klassieke model met grote overtuiging.

DParijs vernieuwt met blik op verledenries van Noten koos voor luxe grunge en toonde daarbij mannelijke ruitjes uitgevoerd in vrouwelijke stoffen, zoals een chiffon met print en transparante blouses. Louis Vuitton kwam ook met ruitjes, maar dan met een jaren 60 uitstraling. De Vuitton show was een van de hoogtepunten van de week en bracht ook een samenwerking met kunstenaar Daniel Buren ten tonele. In plaats van een catwalk, stuurde creatief directeur Marc Jacobs zijn modellen een met grafische prints en ruiten versierde roltrap af. Maxi-avondjurken uitgevoerd in zwart met gele ruiten, tops en broeken of rokken voor overdag en een reeks door de jaren 60 geïnspireerde mouwloze jurken kwamen voorbij. Elders passeerde ook een heel klein bloemenmotiefje de revue en de beroemde Damier print bekend van Vuitton tassen en accessoires werd vervangen door een monochromatisch schaakbord motief.

Parijs is de laatste stad op de modekalender voor voorjaar/zomer 2013 en er is veel geschreven over de veranderingen die plaats hebben gevonden bij Dior en Yves Saint Laurent sinds Raf Simons en Hedi Slimane daar het creatieve roer hebben overgenomen. Terwijl de critici lovend waren over Simons bij Dior, leek de showcollectie geen samenhangend geheel te vormen. Er waren veel verschillende silhouetten te zien, waaronder de nieuwe jacket dress, ditmaal voorzien van technische patronen en motieven die niet altijd overtuigend waren. Hedi Slimane keerde voor inspiratie terug naar de bloeitijd van Yves Saint Laurent in de jaren 70: jasjes met franjes, maxi jurken, poncho's, en de terugkeer van de grote, losse strik, de zogenaamde pussy bow. Alle looks werden met een grote, slappe hoed gedragen. De collectie, uitermate Los Angeles en jaren 70 Saint Laurent qua uitstraling, voelde ietwat zwaar voor het voorjaar, maar als debuut was het overtuigend en interessant.

Foto klein: Dior
Foto's groot: Saint Laurent en Louis Vuitton

 

Meer nieuws

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN