Overwinning voor Christian Louboutin in België

Even leek het of de strijd om de rode schoenzolen definitief voorbij was. Ontwerper Christian Louboutin en modehuis Saint Laurent Paris hadden de strijdbijl begraven. De rechtbank in Manhattan wilde de zaak niet meer in behandeling nemen. Maar ondertussen werd in België verder getwist.

In België mag Christian Louboutin weer een overwinning op zijn naam schrijven. Het Brusselse Hof van Beroep heeft geoordeeld dat de kenmerkende rode zolen wel degelijk alleen van Louboutin zijn, mits ze gepaard gaan met hoge hakken. Eerder besliste de rechtbank in Brussel nog dat de Fransman de rode zolen niet kon claimen.

LoOverwinning voor Christian Louboutin in Belgiëuboutin startte in 2013 een zaak tegen de Nederlandse schoenenketen Van Dalen, omdat het bedrijf pumps met rode zolen verkocht. Plagiaat, vond Louboutin, die 5000 euro per verkocht paar eiste. De rechter oordeelde in april 2014 in het nadeel van Louboutin. Een rode zool zou vooral een esthetisch kenmerk zijn en geen onderscheidende waarde hebben. Louboutin, die een patent heeft op de rode zool, legde zich er niet bij neer, en kondigde meteen een hoger beroep aan.

En met succes. Het oordeel luidt nu dat Van Dalen het Beneluxmerk van Louboutin heeft geschonden. De schoenenketen verkoopt de bewuste pumps niet meer, maar mochten ze toch weer in de winkels opduiken dan moet Van Dalen 2500 euro per verkocht paar betalen aan de Franse ontwerper.

Christian Louboutin vecht al jaren voor zijn rode zool

Louboutin voorziet zijn ontwerpen al sinds de jaren 90 van een rode zool. Sinds 2008 heeft hij de kleur Pantone 18-1663-TP op de zool van een schoen, in zowel de Verenigde Staten als de Europese Unie als merk geregistreerd.

De ontwerper verdedigt 'zijn' rode zolen al jaren. In 2011 bracht modehuis Yves Saint Laurent, nu Saint Laurent Paris, een rode schoen uit, waarvan de kleur doorloopt in een rode zool. Hoewel Christian Louboutin een patent heeft op de rode schoenzool, oordeelde de rechter in augustus dit jaar dat het onmogelijk is om een kleur te claimen. De redenatie luidde: kleur heeft in de mode-industrie een esthetische functie en een modeontwerper kan daarom geen monopolie op een kleur hebben. Louboutin ging in hoger beroep en kreeg in september 2012 zijn gelijk. Al mocht Saint Laurent Paris nog wel volledig rode schoen verkopen, inclusief rode zool.

In Nederland won Louboutin ook alleen zaak tegen VanHaren.

 

Meer nieuws

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN