Omzet Primark stijgt 17 procent door nieuwe winkels

Nieuwe winkels in Europa hebben ervoor gezorgd dat de jaaromzet van de Ierse modeketen Primark 17 procent is gestegen naar 3,5 miljard Britse pond (4,4 miljard euro). Dat heeft Associated British Foods (ABF), het moederbedrijf van de retailer,

vandaag bekend gemaakt. De winst steeg 15 procent naar 356 miljoen pond (444 miljoen euro).

ABFOmzet Primark stijgt 17 procent door nieuwe winkels rapporteerde dankzij de ‘uitzonderlijke prestaties’ van Primark en zijn suikerdivisie een omzetgroei van 11 procent naar 12,3 miljard pond (15,4 miljard euro). Naar schatting is Primark goed voor ongeveer 28 procent van de omzet en het zeer winstgevende suikerbedrijf voor 21 procent.

De omzet- en winstgroei van Primark is grotendeels te danken aan nieuwe winkels. In totaal opende het bedrijf het afgelopen boekjaar negentien nieuwe winkels. “De verkoop in nieuwe winkels overtrof onze verwachtingen en de opening van de nieuwe winkel in Berlijn in juli was een van onze meest succesvolle dagen wat betreft omzet ooit,” aldus ABF in een verklaring.

Gekeken naar winkels die langer dan een jaar open zijn, steeg de omzet van Primark 3 procent. In Groot-Brittannië deed Primark het vooral in de zomer goed, maar in het vasteland van Europa bleef de retailer het hele jaar door sterk presteren. Om nog verder te groeien wil Primark nieuwe winkels blijven openen in Europa. Spanje staat nog steeds het hoogst op de agenda. De afgelopen anderhalf jaar opende het bedrijf daar al zestien nieuwe winkels.

Ondanks de huidige ‘bemoedigende’ verkoopcijfers vermoedt ABF volgend jaar minder winst te maken. Het bedrijf voorspelt een vertraging van de winstgroei als gevolg van de stijgende katoenprijzen en de belastingverhoging in Groot-Brittannië. Primark gaat, net als het bedrijf eerder in Nederland en Ierland deed, de hogere kosten op zich nemen in plaats van de prijzen te verhogen voor de klant. Dat zal wederom invloed uitoefenen op de winst. Vorig jaar maakte het bedrijf door trouw te blijven aan de klanten 8 procent minder winst en verwacht wordt dat dit volgend jaar weer het geval zal zijn. "We kunnen niet elk jaar 17 procent halen," aldus financieel directeur John Bason.

De aandelenkoers van AB Foods is het afgelopen jaar met name dankzij de sterke resultaten van Primark, dat inmiddels goed is voor 35 procent van de inkomsten, 23 procent gestegen. De totale waarde van ABF wordt nu geschat op 10,8 miljard pond (13,5 miljard euro).

Primark heeft momenteel 244 winkels, waarvan 3 in Nederland. Voor de kerst moeten er nog negentien nieuwe winkels bijkomen in Europa. Medio december wordt in Almere de vierde en tevens grootste Primark winkel van Nederland geopend. In totaal heeft de keten 43.000 werknemers in dienst.

 

Meer nieuws

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN