Nieuwe nummer 1 in Top 200 rijkste modeprofessionals

Bernard Arnault, CEO van mode-imperium LVMH, is van zijn troon gestoten. De man achter Louis Vuitton, Christian Dior en Céline was in 2012 nog de onbetwiste nummer 1 in de top 200 van rijkste modemensen, nu moet hij het stokje doorgeven

aan Inditex-topman Amancio Ortega. De eigenaar van Zara, Bershka, Pull & Bear en Uterqüe zag zijn fortuin het afgelopen jaar met bijna 15,5 miljard euro toenemen. Zijn totale vermogen bedraagt daardoor nu maar liefst 44 miljard euro, waardoor Ortega hard op weg is om de rijkste man ter wereld te worden. Alleen telecommagnaat Carlos Slim en Microsoft-oprichter Bill Gates lopen nog voor, maar hun bedrijven hebben niet zo’n goed jaar achter de rug als Ortega’s Inditex.

HoewelNieuwe nummer 1 in Top 200 rijkste modeprofessionals Arnault’s LVMH het afgelopen jaar ook niet slecht heeft gepresteerd, moet de topman het na een herberekening met zijn netto vermogen van ‘maar’ 22,4 miljard euro dit jaar met een derde plek doen. De tweede plek is namelijk ingenomen door de familie Brenninkmeijer van modeketen C&A. Vorig jaar wonnen zij brons, maar dit jaar grijpen zij met een netto vermogen van 26,7 miljard euro het zilver.

Er staan geen Belgische ondernemers op de lijst. Wel zijn 32 Nederlandse mode-ondernemers opgenomen, 3 minder dan vorig jaar. De familie Dreesmann van warenhuisketen V&D is na de Brenninkmeijer’s het hoogstgenoteerd. Hoewel hun vermogen bleef steken op 1,5 miljard euro, zakte de familie Dreesmann dit jaar van de 54e naar de 57e plek.

Andere rijke Nederlandse modeondernemers in de lijst zijn Jan Zeeman van textielketen Zeeman op de 89e plek, Ronald en Kees de Waal van WE (respectievelijk op 116 en 140), Robert Korijn van Miss Etam (138), Ronny Rosenbaum van The Sting (127) en Inge van Kemenade van Topshelf is hekkensluiter op 200.

Nieuwkomer in de top 50 is jeansmagnaat Renzo Rosso, oprichter van Diesel en eigenaar van Viktor & Rolf en Maison Martin Margiela. Met een geschat vermogen van 2,3 miljard euro staat hij nu op de 36e plaats.

De hoogstgenoteerde vrouw op de lijst is ook Italiaans en dezelfde als vorig jaar: Muccia Prada, die met Prada en Miu Miu een vermogen van 9,6 miljard euro heeft opgebouwd en in deze lijst de 11e plaats heeft veroverd.

Uit de Top 200 blijkt verder dat mode ondanks de recessie nog steeds groeit als nooit tevoren. De totale waarde van de Fashion Top 200 Lijst van rijkste modemensen is nu 420 miljard euro, 11,6 procent meer dan vorig jaar.

Bekijk hier de volledige lijst >>

The Fashion Top 200 Rijkenlijst is een samenvatting van verschillende bronnen uit verschillende landen, zoals Forbes, Sunday Times, Quote magazine, Therichest.org en vele anderen. Hoor jij op de lijst of ken je iemand die ook een plaats in de FashionUnited Top 200 verdient? Stuur dan een e-mail naar tip@fashionunited.com.

Nieuwe nummer 1 in Top 200 rijkste modeprofessionals
 

Meer nieuws

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN