Nederlands bedrijf veroordeeld voor namaken Uggs

Het Nederlandse bedrijf Intermedium Shoes heeft een rechtszaak verloren van Ugg Australia, onderdeel van het Amerikaanse Deckers Outdoor Corporation. Intermedium moet Deckers een schadevergoeding betalen, omdat het Nederlandse

concern Ugg-schoenen heeft nagemaakt. Ook moet Intermedium de proceskosten van Deckers betalen. Volgens het rechtbankverslag komt dat neer op een bedrag van meer dan 20.000 euro.

HetNederlands bedrijf veroordeeld voor namaken Uggs Amerikaanse Deckers was eigenlijk verwikkeld in een zaak met een Duitse retailer die namaak-Uggs verkocht, toen bleek dat de schoenen afkomstig waren van Intermedium. Intermedium is een Nederlandse groothandel die zich bezighoudt met het ontwerpen, produceren, im- en exporteren van schoenen. Het bedrijf brengt schoenen onder eigen merken op de markt en ontwerpt en produceert collecties in opdracht van merken als Bama. De schoenen van Intermedium worden in winkels in heel Europa verhandeld.

Deckers spreekt van een ‘slaafse nabootsing’ van de schoenen genaamd Bailey Button, met een knop aan de zijkant. Volgens Intermedium verschillen de schoenen van Deckers op een aantal wezenlijke onderdelen van die van Intermedium. Zo zou het profiel van de zool anders zijn, de neus van de Intermedium-schoen meer naar voren wijzen en de naden op een andere manier gestikt. Ook zou de ronde knoop op een andere manier bevestigd en is de zeer pluizige nep-bonte binnenvoering van een afwijkende kleur. De verschillen die Intermedium aanwijst zijn volgens Deckers niet relevant, omdat zij niet zorgen voor een andere totaalindruk van de Ugg-schoen.

UggNederlands bedrijf veroordeeld voor namaken Uggs Australia wint rechtszaak van Intermedium

De rechtbank stelt vast dat de sheepskin boot - een comfortabele schoen van schapenvacht, die wordt gebruikt om voeten warm en droog te houden - al decennia oud is en niet in aanmerking komt voor modelrechtelijke bescherming. Volgens de rechtbank komen de vorm van de schacht, de overslag, de plaats van de sluiting en de verhouding van de schacht tot de rest van de schoen in de modellen van Intermedium en Deckers overeen. De verschillen zijn te klein om door consumenten te worden opgemerkt. Intermedium maakt daarmee inbreuk op de merkrechten van Deckers.

Intermedium moet onmiddellijk stoppen met de verkoop van de schoenen. De 'Uggs' moeten worden vernietigd. Het Nederlandse bedrijf is veroordeeld om de kosten die Deckers heeft gemaakt voor de rechtszaak – meer dan 20.000 euro - te betalen. Ook moet Intermedium Deckers een schadevergoeding betalen. Hoe hoog het bedrag is, is nog niet bekend.

"De inbreuk van Intermedium en de daaropvolgende poging om ons geregistreerde Gemeenschapsmodel in de Europese Unie teniet te doen, toont de problemen waar we in de modeindustrie mee te maken krijgen. Zelfs grote bedrijven proberen de wet te omzeilen," zegt Angel Martinez, CEO van Deckers Outdoor Corporation.

Foto rechts: Intermedium
Foto links: Ugg Australia van Deckers Outdoor Corporation

 

Meer nieuws

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN