Monar eerste winkel in Antwerpen met zondagsopening
bezig met laden...
Monar ziet enkel voordelen in zondagsopening, ondanks tegengeluid vakbonden
Vanuit de vakbonden BBTK en LBC-NVK klinkt een minder positief geluid. Zij voerden maandag actie voor het stadhuis in Antwerpen. Volgens de vakbonden zijn koopzondagen alleen winstgevend als ze bij uitzondering plaatsvinden. Bovendien zijn ze van mening dat de totale consumptie niet omhoog zal gaan. Consumenten zullen slechts op een ander moment hun aankopen doen. “Wij denken dat het tegenovergestelde waar is,” is de reactie van De Maeijer. “De vaste kosten voor een winkel zijn er toch al en blijven gelijk. We betalen alleen extra aan personeelskosten. Bovendien zit Antwerpen qua toerisme in de lift, dus zijn er steeds meer mensen die wel degelijk meer zullen besteden als de winkels op zondag open zijn.”
Uit een enquête die BBTK en LBC-NVK in februari dit jaar hielden onder 918 Antwerpse winkelmedewerkers, bleek dat bijna 78 procent van hen niet op zondagen wil werken, 20 procent alleen af en toe op zondag wil werken, en maar een kleine 3 procent het geen probleem vindt elke zondag te werken. Het winkelpersoneel van Monar is daarentegen enthousiast over de zondagsopening, aldus De Maeijer. “We hebben een rondvraag gedaan waaruit bleek dat onze medewerkers grote belangstelling hebben voor werken op zondag, omdat op die dag toch alles dicht is. Ze gaven aan het fijner te vinden op een andere dag vrij te zijn, bijvoorbeeld op een zaterdag of een dag waarop hun partner ook vrij is. Mensen die nu vier dagen werken, blijven bovendien gewoon vier dagen werken. Er wordt dus alleen van dag geruild.”
Uit de vakbonds-enquête kwam ook naar voren dat 37,2 procent van het winkelpersoneel ontslag overweegt wanneer de zondagsopening wordt doorgevoerd. De overige 62,8 procent wil wel werken maar alleen als daar een compensatie of extra betaling tegenover staat. In tegenstelling tot andere sectoren, is er voor het winkelpersoneel in toeristische zones echter geen enkele vorm van compensatie of extra betaling wettelijk vastgelegd. “Ons personeel krijgt inderdaad niet extra betaald op zondagen,” laat De Maeijer weten. Hij geeft aan na te denken over een eventueel extraatje voor zondagswerkers, maar wil hier verder nog niet op in gaan.
Winkels voorlopig alleen de eerste zondag van de maand open
Het Antwerpse stadsbestuur heeft, om de zondagsopening mogelijk te maken, de binnenstad als toeristische zone laten verklaren. Minister van Middenstand, Sabine Laruelle (MR), gaf vorige week haar goedkeuring voor de aanvraag. Op 3 maart dit jaar had minister van Werk, Monica De Coninck (Sp.a), al ingestemd met het toestaan van zondagsarbeid door personeel in kleinhandelszaken. In juridisch opzicht staat nu niets de zondagsopening nog in de weg. Schepen voor Toerisme en Middenstand in Antwerpen, Koen Kennis (N-VA), heeft laten weten de koopzondagen in het najaar officieel van start te laten gaan, maar nu al kunnen winkels zelf het initiatief nemen hun deuren te openen. De eerste zondagsopening zal plaatsvinden op 4 mei, een dag die door het stadsbestuur al was aangeven als één van de zes stedelijke koopzondagen die tot voor kort golden.
Vanuit het stadsbestuur is besloten ieder eerste weekend van de maand een officiële koopzondag te organiseren, maar winkeliers mogen zelf beslissen of ze hun deuren dan wel of niet openen en mogen als zij dat willen ook meer zondagen open zijn. Monar-eigenaar De Maeijer is van plan voorlopig met het stadsbestuur mee te doen. “Op den duur willen we het aantal koopzondagen wel optrekken. In de landen om ons heen zijn winkels in de grote steden elke zondag open, dus we liggen nog steeds achter op de rest.”
Het stadsbestuur van Antwerpen is op dit moment in gesprek met mogelijke partners om de zondagsopening te promoten - bijvoorbeeld om meer toeristen naar de stad te trekken, een eis van brancheorganisatie Unizo. Er lopen onder meer onderhandelingen met sectorfederaties en vervoersmaatschappij De Lijn, zo meldt het dagblad Knack.