Moederbedrijf O Belgium failliet

De bvba Inrichtingen Cantaert, waar het Belgische damesmodelabel O Belgium onder valt, heeft het faillissement aangevraagd. Dat meldt Failmanager.be, een website waar publieke gegevens van faillissementen opvraagbaar zijn en

schuldverordeningen ingediend kunnen worden. Volgens curator Eric Flamée heeft eigenaar Michel Cantaert zelf de boeken neergelegd. Hij acht het onwaarschijnlijk dat het bedrijf, dat ook collecties produceert voor Ann Demeulemeester en Dries van Noten, een doorstart zal maken.

Moederbedrijf O Belgium faillietMaar volgens Carine Boxy, de Belgische vertegenwoordiger van het merk, is er geen sprake van een faillissement. Volgens Jan Everard W. Wiggelinkhuizen, eigenaar van agentschap Wig Antology dat O Belgium in Nederland vertegenwoordigt, gaat het modebedrijf zijn ‘acitiviteiten beëindigen’. De vertegenwoordiger werd midden in het verkoopseizoen van de najaarscollectie op de hoogte gesteld. “Toen we aan drie vierde van onze klanten de najaarscollectie hadden verkocht, kregen we tot horen dat Inrichtingen Cantaert al zijn activiteiten gaat beëndigen,” aldus de agent. De najaarscollectie zal niet meer uitgeleverd worden. De voorjaarscollectie is nog wel uitgeleverd.

Volgens Wiggelinkhuizen werden de kosten van produceren in de Belgische plaats Zottegem, waar ook het hoofdkantoor van O Belgium gevestigd is, te hoog. “Inrichtingen Cantaert was een van de laatste Belgische bedrijven die nog produceerde in België. Omdat ze te kleinschalig bezig waren, werden de kosten te hoog.”

Hoeveel verkooppunten O Belgium in Nederland en België had, willen de vertegenwoordigers niet zeggen. Wel laat Wiggelinkhuizen weten het spijtig te vinden dat het merk stopt. “We hebben zeven jaar hele leuke en goede klanten voor het merk gehad.” Onder winkeliers was het jerseymerk, dat gepositioneerd was in het midden-hoogsegment, met name geliefd vanwege de goede prijs-kwaliteitverhouding. “Klanten hadden er een vaste clientèle voor,” aldus de agent.

Tineke Sluiter, eigenaresse van Orangebag.nl, is een van de detaillisten die de najaarscollectie van het merk had ingekocht. Een maand geleden is zij door Cantaert en Wig Antology op de hoogte gesteld dat het merk er mee zou stoppen. “Als detaillist merken wij er voor de huidige collectie niets van. Dit is allemaal keurig uitgeleverd. Helaas betekent dit wel dat de orders voor komende winter niet uitgeleverd zullen worden.” Sluiter betreurt het dat het merk ermee stopt. “Het blijft natuurlijk jammer om te horen dat door de huidige economische omstandigheden de laatste tricotage fabrikant van België zijn deuren moet sluiten. Er gaat toch een stuk historie en werkgelegenheid verloren,” aldus de webwinkelier.

Naast O Belgium deed Inrichtingen Cantaert ook de productie voor Belgische ontwerpers als Dries van Noten, Ann Demeulemeester en een aantal Japanse merken, maar ook die activiteiten zal het bedrijf staken. Wat het faillissement voor het personeel van Cantraert betekent, is nog onduidelijk. Het bedrijf was vandaag niet bereikbaar voor commentaar.

 

 

Meer nieuws

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN