• Home
  • V1
  • Leads
  • Modemerken concurreren in China's achterland

Modemerken concurreren in China's achterland

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more
Leads

Volgens de studie "China's Apparel Market 2012', die onlangs door de in Hongkong gevestigde modegroep Li & Fung werd uitgegeven, zal de Chinese moderetail in kleinere provinciale steden binnenkort behoorlijk competitief worden

nu lokale en internationale modemerken deze steden binnen dringen. Ondertussen blijft de concurrentie in de grote steden aanhouden.

De
internationale modemerken die met succes de Chinese markt betraden openden een grote hoeveelheid winkels in 2011. Uniqlo opende 43 winkels, H&M 31, Zara 29, C&A 11 en Gap Inc. opende 9 verkooppunten. Dit is vooral bijzonder omdat 80 procent van deze nieuwe winkels zich niet in de grote steden bevinden maar in de kleinere provinciale steden. In plaats van Beijing, Shanghai en Hongkong (de laatstgenoemde is voor veel merken nog altijd de eerste stap naar het aanboren van de Chinese markt) zullen steden als Wuhan, Wuxi, Changsha, Fuzhou, Xiamen en Wangfujing het binnenkort voor het zeggen hebben in de retail.

Chinese merken als Youngor, Fuguiniao, Joeone and Septwolves reageren door hun plek in de grote steden te behouden en in de kleine, provinciale steden uit te breiden. Daarnaast zijn merken zoals Bosideng, Trendy, Queelin en Metersbonwe, die zich richten op de internationale markten, ook van plan uit te breiden naar Europa en de VS.

Zodoende timmert China hard aan de weg om de VS te overtreffen als 's werelds grootste retailmarkt. "Retailers die in China actief zijn concentreren zich niet langer alleen op de grote steden. Nu het koopvermogen in de kleinere provinciale steden toeneemt wenden retailers zich ook tot dit tot op heden onaangeroerde segment," zegt Carrie Yu, bij PwC verantwoordelijk voor retail en consumers in China en Azië.

De luxemarkt blijft echter nog altijd het domein van de internationale merken. Volgens een enquête van het Hurun Research Institute geven Chinese miljonairs nog steeds de voorkeur aan Louis Vuitton, Cartier, Hermes en Chanel. Hoewel er nog een tekort aan lokale luxemerken is, bereiken de bestaande merken nu ook de internationale markten. China's zelfbenoemde eerste luxemerk Ne Tiger heeft verkooppunten in de VS, Frankrijk, Italië en Rusland en luxe label Trand geniet inmiddels ook bekendheid buiten China.

Volgens het Chinese Nationale Bureau voor de Statistiek is de omzet van kleding, schoenen, hoeden en textiel sinds 2011 op jaarbasis met 24,2 procent gestegen naar 795 miljard yuan (95,7 miljard euro). Gedurende de eerste drie kwartalen van 2012 steeg de omzet met 17,8 procent en bedroeg het retailvolume 666,5 miljard yuan (80,2 miljard euro).

Het is een interessant feit dat huishoudens woonachtig in Chinese steden ongeveer 11 procent van hun jaaruitgaven aan kleding besteden, terwijl huishoudens buiten de steden maar 7,2 procent aan kleding uitgeven. Chinese consumenten weten zich bij het winkelen goed in te houden; van de ondervraagden gaven de meesten als reden voor de aanschaf van nieuwe kleding het aanbreken van een nieuw seizoen of het aan vervanging toe zijn van oude kleding, dus geen impulsief koopgedrag. Vijftig procent gaf echter toe dat promoties en afprijzingen hun keuzes wel beïnvloedden. Ongeveer 38 procent van alle kledingomzet vond plaats in warenhuizen, terwijl 27,6 procent van de aankopen in specialistische mode- en schoenenzaken werd gedaan.
China
Li&Fung