• Home
  • V1
  • Leads
  • Mode ontmoet kunst bij Fashionclash

Mode ontmoet kunst bij Fashionclash

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Leads

Fashionclash Maastricht viert haar vijfde verjaardag. Duurt het programma normaal gesproken drie dagen, nu neemt het er negen in beslag. Naast het normale programma waarbij jonge ontwerpers uit voornamelijk Nederland, Duitsland en België

hun collecties laten zien en een expositie met films, schilderijen, foto’s en kledingontwerpen, is er ook een programma in de stad. Dit bestaat uit pop-up stores van onder andere Studio Manufactura, de Bijenkorf en Strikks. Ook zijn er workshops, lezingen en een expositie in Museum aan het Vrijthof.

Naast di
t programma is er ook de gewone opening. Deze is gedaan door het ontwerpersduo Strictua. In de overvolle voormalige decorfabriek van de Mosa begint de eerste show met een model dat de catwalk op komt strompelen, beladen met spullen als koffers, een oude tv en een lamp. Dit alles is gespoten in een kleur: blauw. Het enige geluid dat te horen is, is het klikken van camera’s. “Het beeld van de reiziger staat voor ontwerpers,” zo vertelt Miquel van Strictua. “Ook zij zijn onderweg door het leven en nemen op reis allerlei spullen mee, dit zijn ervaringen. Die stapelen ze op, maar wisselen ze ook uit. Zo inspireert iedereen elkaar.” Nadat het model verdwenen is barst een groot applaus los.

Vervolgens showen performance art studenten Dennis Vanderbroeck en Sarah Tulp hun afstudeercollectie. Bezoekers die een gewone fashionshow verwachten komen bedrogen uit: op de catwalk staan verschillende witte dozen die tot leven komen. De manier waarop ze lopen doet denken aan het spel Tetris: alleen in rechte lijnen. Vervolgens komen de blokken ook op deze manier tot stilstand, in een rij achter elkaar. Het is geen kleding, wel een combinatie tussen mode, kunst en performance.

Ook dit jaar is er de clash in fashion: designers en kunstenaars tonen hun visie op mode. Deelnemers aan het clash project zijn Maria Jeglinska (ontwerper en onderzoeker), Madame Peripetie (fotografe), Esther Noben (kunstenaar en grafisch ontwerpster), Tymek Jezierski en Maria Zaleska (illustrators), Hermine van Dijck (textiel ontwerpster), Ellen en Rob Truijen (accessoires ontwerper en kunstenaar), Christoph Knoth (grafisch designer) Ilot Ilov (creatieve studio), Agata Karolina Niemkiewicz (ontwerper) en Laura Lynn Jansen en Thomas Vailly (ontwerpers). Deze laatsten hebben een merkwaardige performance: twee modellen komen binnen met een kledingrek. In het midden bevindt zich een grote rode ballon met een infuus. Over de ballon heen zit een soort grijze panty, maar wanneer een model het infuus loskoppelt loopt de ballon leeg en ontstaat er een jurk.

Laatste in de show is publieksfavoriet is Tom van der Borght. Met zijn show die eerder al getoond is tijdens de Amsterdam Fashion Week deze winter, oogst hij een lang en hard applaus. Modellen lopen heen en weer in grove breisels gecombineerd met oversized bomberjacks. De kleuren? Wit, zwart, geel, blauw en rood. Dit is misschien meer mode dan kunst; maar een clash tussen mode en kunst is deze eerste show gelukt. Want mode en kunst blijven elkaar hier hoe dan ook tegenkomen.

Foto: The Clash project, Peter Stigter
FashionClash