• Home
  • V1
  • Leads
  • Mode als statement tegen geweld

Mode als statement tegen geweld

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more
Leads

Worden modereportages geëngageerder of verheerlijken fotografen groepsverkrachting en huiselijk geweld? De in Mumbai woonachtige Raj Shetye maakte een beeldreportage van een vrouwelijk model - chic gekleed - dat wordt lastiggevallen door een groep mannen in een bus.

Ondanks de luxe uitstraling vindt de fotograaf niet dat hij het geweld verheerlijkt.

De reportage veroorzaakte flink wat opschudding, omdat de foto's gebaseerd lijken op

een groepsverkrachting die anderhalf jaar geleden fataal af liep. In december 2012 werd een 23-jarige studente fysiotherapie in een bus in New Delhi verkracht en mishandeld met een ijzeren staaf, waardoor ze dertien dagen na het incident overleed aan interne verwondingen. De modereportage van Shetye zou erg doen denken aan dit misdrijf, maar de fotograaf ontkent op het idee te zijn gekomen voor de foto's door de gebeurtenissen in 2012.

"Ik ben een fotograaf. Het enige medium waarmee ik kan communiceren is een foto. Voor mij is het simpel, het is kunst," zegt hij tegen Buzzfeed. Hoewel het model luxe kleding draagt, vindt Shetye niet dat hij het misbruik verheerlijkt. "Dit is gewoon een manier om het onderwerp onder de aandacht te brengen. Ik ben onderdeel van een maatschappij waarin dit mijn moeder, vriendin of mijn zus ook kan overkomen. Mijn boodschap is dat het niet uitmaakt wie het meisje is, het is niet afhankelijk van een sociale klasse, dit kan iedereen overkomen." Hij benadrukt ook dat de modemerken niets te maken met de shoot, genaamd The Wrong Turn.

Fotograaf wordt beschuldigd van glamorizing geweld tegen vrouwen

Het is niet voor het eerst dat serieuze onderwerpen aan bod komen in modefoto's. Onlangs was de Italiaanse Vogue in het nieuws. Het modemagazine had een fotoreportage gemaakt over huiselijk geweld. Vogue zou mishandeling 'glamorizen', maar volgens hoofdredacteur Franca Sozzani, moesten de beelden juist mensen wakker schudden. "Het is niet de bedoeling om te shockeren, maar om het bewustzijn te vergroten," aldus Sozzani. Ook zei ze: "Het maakt niet uit dat we opschudding veroorzaken of dat we worden beschuldigd alles te doen voor verkoopcijfers, het gaat om alle vrouwen die dagelijks te maken hebben met huiselijk geweld."

Leuk en aardig dat politieke bewustzijn, maar geweld wordt wel gebruikt om de aandacht te vestigen op de producten die staan afgebeeld op de foto's, schreef Style.com in april dit jaar. In de shoot van Vogue, genaamd Horror Movie, liggen modellen levenloos in plasjes bloed, gekleed in items van Alexander Wang, Marc Jacobs en Moschino. Bovendien zijn de beelden zo betoverend dat ze ongevoelig lijken.

Sozzani reageerde tegen de Britse krant the Independent: "Mode wordt altijd beschouwd als iets oppervlakkigs. Dat vind ik zo jammer. Voor mij kan mode zoveel expressies hebben. Het gaat niet alleen over kleding, het gaat niet om één jurk. Als dat alles zou zijn, zou het maar saai zijn."

Foto's: The wrong turn van Raj Shetye en Horror Movie in Vogue Italia

geweld
huiselijk geweld
misbruik
Raj Shetye
verkrachting
Vogue