• Home
  • V1
  • Leads
  • Merino wol geeft niet altijd 'warm gevoel'

Merino wol geeft niet altijd 'warm gevoel'

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more
Leads

Bij wollen kleding wordt niet vaak gedacht aan de negatieve kanten van het materiaal. De Wool Week – afgelopen week voor de eerste keer gehouden in Antwerpen – vraagt bijvoorbeeld aandacht voor wol, maar belicht de keerzijde niet. De schaduwkant wordt wel getoond in een uitzending van het

Nederlandse televisieprogramma 'Radar' met filmpjes van dierenwelzijnsorganisatie Peta. Op videobeelden is te zien hoe schapen worden mishandeld tijdens het scheren.

Category manager bij The Woolmark Company, Ingrid Oomen vertelt dat de Wool Weeks worden gehouden om de consument te informeren over de natuurlijke en veelzijdige eigenschappen van wol. De Wool Week bestaat uit evenementen, variërend van een tentoonstelling tot activiteiten in winkels en andere locaties. De technische aspecten van de wolindustrie maken hier meestal geen onderdeel van uit. De organisatie besteedt dus niet expliciet aandacht aan de keerzijde van wolwinning.

A
ustralische wolindustrie kent ook zijn nadelen

De videobeelden zijn vastgelegd in alle 19 scheerschuren die bezocht zijn door onderzoekers van Peta. Zij beschouwden 70 werknemers die werkzaam zijn voor de negen scheerbedrijven die schapen mishandelen. Jaarlijks kunnen deze werknemers meer dan 4 miljoen schapen scheren. “In het item wordt slechts een kant van het verhaal belicht; enkel vanuit het oogpunt van de dierenwelzijnsorganisatie,” zegt Oomen.

's Werelds grootste wolindustrie zetelt in Australië. Daar wordt 90 procent van alle wol verzameld en verkocht aan de rest van de wereld. De Australische minister van Landbouw, Barnaby Joyce reageerde op de beelden van Peta in een persbericht: “Ik en de Australische regering keuren de mishandeling van schapen niet goed. Er is geen twijfel mogelijk dat deze beelden verschrikkelijk zijn, maar het is belangrijk om niet de hele industrie aan te kijken voor praktijken gebaseerd op stukken beeldmateriaal die nog onderzocht moeten worden.” De minister vindt het niet goed dat Peta onaangekondigd heeft gefilmd. “Als een man een hond schopt, verbied je toch ook niet meteen het hebben van honden of denk je toch ook niet meteen dat alle baasjes gemeen zijn. Hetzelfde geldt voor deze actie. Als een scheerder zijn schaap slaat, nemen we niet meteen aan dat alle scheerders dat ook doen.”

Peta voert al een aantal jaar actie tegen de mishandeling van schapen. De organisatie informeert consumenten over de waarheid achter dierlijke producten – in dit geval wol – en roept iedereen op om wol te mijden. “Er zijn genoeg diervriendelijke en humane alternatieven, dus totaal geen reden om bij te dragen aan deze wrede industrie,” aldus Tim Zijlstra namens Peta. “Samen met onze zusterorganisaties hebben we klachten ingediend bij lokale Australische overheden gezien de behandeling van schapen zoals te zien in de video. Het is belangrijk dat overheden wetten handhaven en indien nodig aanpassen om dieren te beschermen. Ook bedrijven worden op hun verantwoordelijkheid gewezen en in overleg wordt geprobeerd om maatregelen te treffen zodat ze niet bijdragen aan de afschuwelijke wolindustrie.”

Peta voert actie tegen het gebruik van Merino wol

Merken zoals Abercrombie & Fitsch en Topshop hadden aangegeven niet meer gebruik te maken van de Merino wol. Voor Uniqlo zijn toch wel enige protestacties nodig geweest, voordat het bedrijf overstag ging. De Japanse onderneming behoort tot de vijf grootste retailers van de wereld die gebruik maakte van de wol. Na acht maanden actievoeren meldde Peta in juni 2012 dat het bedrijf ermee heeft ingestemd te stoppen met wolgebruik van schapen die gemulesed zijn. “Mulesing is een barbaarse praktijk waarbij grote stukken huid van de achterste gedeelten van de Merino schaap worden gesneden, vaak zonder pijnstilling. Het proces wat vooral wordt uitgevoerd in Australië is een wrede poging om flystrike te voorkomen. Er zijn ook humanere mogelijkheden,” aldus het Peta persbericht. Uniqlo maakte bekend actie te ondernemen tegen veehouderijen die zich met deze praktijken bezighouden.

Natuurlijk zijn er ook bedrijven die zich niets van de acties aantrekken. Ralph Lauren blijft doorgaan met het gebruiken van Merino wol. Peta heeft dus nu zijn zinnen gezet op de Amerikaanse onderneming en vraagt consumenten te helpen om de kledingketen te wijzen op zijn fout.

Luuk Krekels

Abercrombie & Fitch
Merino wol
PETA
Ralph Lauren
Topshop
Uniqlo
Wool Week