• Home
  • V1
  • Leads
  • Meer Belgische webshops in 2012

Meer Belgische webshops in 2012

loading...

Leads

Het aantal webwinkels in België neemt toe. In 2012 werden er 29.800 winkels geteld, dat is 10 procent meer dan in 2011. Dit staat in het witboek van Bpost, die hier resultaten van studies over e-commerce in heeft gepubliceerd.

Er kwamen niet alleen meer online shops; er werd ook meer verdiend. De omzet nam in 2012 toe met 20 procent. Vooral kleding, schoenen, juwelen en elektronica verkopen goed.

Webwinkel

en postorderbedrijf 3 Suisses merkt dit ook. Tom Pieters, projectmanager innovatie: “De kleding loopt bij ons veel beter dan de meubel- en elecktronica afdeling. Deze afdelingen zijn echt naast de kledingafdeling. Het aantal producten dat we daarvan verkopen is miniem.” Dat er landelijk meer omzet wordt gedraaid is het bedrijf niet vreemd. “De afgelopen twee jaar zijn de aankopen via de website enorm toegenomen. Wij verkopen nu 65 procent van onze artikelen via internet, en nog maar 40 procent via onze catalogus.”

De toename van webwinkels in België is voor een deel te danken aan de toename van het aantal mensen dat via internet koopt, maar ook aan buitenlandse kopers. Twaalf procent van de Europeanen koopt online buiten hun landsgrenzen. In Belgische webshops zijn het vaakst Luxemburgse, Nederlandse en Franse klanten te vinden. Belgische webshops hebben hierbij het voordeel van meertaligheid. 3 Suisses verkoopt ook in het buitenland. “Maar wij verkopen vooral in België en Luxemburg. Ook in Nederland hadden wij onze eigen site, maar hier verkopen wij minder.”

Niet alleen in België, maar in heel Europa neemt de e-commerce toe. Dit heeft Thuiswinkel.org onderzocht. De e-commerce groeide in 2012 met 19 procent naar 312 miljard. Ondanks de groei staan Belgen niet aan de top als het gaat om online winkelen; het Groot-Britannië maakt namelijk de meeste omzet online in Europa.

3 Suisses
Bpost