• Home
  • V1
  • Leads
  • Marlies Dekkers wint bh-bandjes oorlog van Sapph

Marlies Dekkers wint bh-bandjes oorlog van Sapph

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Leads

De strijd om de bh’s met bandjes boven de cup, lijkt lingerieontwerpster Marlies Dekkers vooralsnog te hebben gewonnen. Enkele jaren was de Nederlandse ‘lingeriekoningin’ in conflict met het lingeriemerk Sapph. De rechtbank

in Utrecht heeft bepaald dat Sapph inderdaad inbreuk maakt op de auteursrechten van Marlies Dekkers. Intussen heeft Sapph Marlies Dekkers echter weer gedagvaard.

De
lingerieoorlog woedt al sinds 2008, toen Marlies Dekkers haar onvrede uitte over Sapph. Een jaar later begon ze een rechtszaak. Ze eiste schadevergoeding en winstafdracht wegens merkinbreuk. Volgens haar zou het lingeriemerk de bandjes boven de bh-cups hebben gekopieërd. De Marlies Dekker Group stelt dat Sapph voor verwarring zorgt bij consumenten. “Sapph past dezelfde grafische stijl toe - zoals het lettertype van labels. Sapph noemt Marlies Dekkers veelvuldig en ongevraagd in communicatie-uitingen. Vaak suggereert Sapph dat zij het ‘kleine, goedkopere zusje' van Marlies Dekkers zijn. Een benaming die voor nog meer verwarring zorgt bij de consument. Hiermee profiteert Sapph van het succes van Marlies Dekkers."

In juni 2009 was er voor het eerst een zitting in de Utrechtse rechtbank over de bh-bandjes. “In de modewereld was er tot nu toe niemand die lingerie zo vorm gaf. Daarom vragen wij de rechtbank om bescherming van deze vormgeving,” betoogde Charles Gielen, de advocaat van Dekkers toen. Volgens Sapph stammen de bandjes echter al uit de tijd vlak na de Tweede Wereldoorlog. Het lingeriemerk liet een editie van de Washington Post zien uit 1948, met daarin een afbeelding van Amerikaanse lingerie met een bandje boven de de cup. Later kwam Rob Heilbron, eigenaar van Sapph, op de proppen met het boek 1000 Dessous History of Lingerie van Gillet Neret. Volgens hem staat hierin het ‘bewijs’ dat dubbele bh-bandjes al sinds de jaren veertig in omloop zijn.

De rechtbank in Utrecht heeft nu echter Marlies Dekkers in het gelijk gesteld. Sapph moet de bewuste collecties uit de schappen halen. Als Sapph doorgaat met de verkoop van de bh's dan moet het bedrijf ook een dwangsom van maximaal 5 miljoen euro betalen. Ook moet het merk de schade vergoeden. Hoe hoog die zal zijn is nog niet bekend. De rechtbank vergeleek tien bh’s en drie slips van Sapph met die van Marlies Dekkers. Vier van de Sapph bh’s en één slip maken inbreuk op de auteursrechten van Marlies Dekkers.

Sapph lijkt vooralsnog niet te gaan zitten kniezen om de uitspraak. Bij het merk was er niemand bereid om FashionUnited te woord te staan, maar eerder deze week werd bekend dat het merk op haar beurt Marlies Dekkers heeft gedagvaard. Zeer recent heeft Sapph namelijk de auteursrechten van de spinnenwebbeha van Joke van de Berg overgenomen, die zij in mei 1991 op de markt bracht. Afgelopen zaterdag, toen Rob Heilbron een Amsterdam Fashion Award kreeg uitgereikt, zei de eigenaar van Sapph: “Als je in Nederland succesvol bent, probeert iedereen je uit te kleden. Marlies Dekkers voorop. Ik lig er geen nacht van wakker, om eerlijk te zijn. Ik sta positief in het leven en dat draag ik uit in mijn werk, wat deze avond dus is beloond.”

Foto groot: Marlies Dekkers links, Sapph rechts

Marlies Dekkers
merkinbreuk
Sapph