• Home
  • V1
  • Leads
  • 'Made in' label stap dichterbij

'Made in' label stap dichterbij

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Leads

Een grote meerderheid in het Europees Parlement heeft deze week ingestemd met het voorstel voor de invoering van een nieuw 'Made in' label voor producten die buiten de EU zijn gefabriceerd. Het voorstel kreeg 525 stemmen voor,

49 tegen en 44 parlementsleden onthielden zich van stemming. Hoewel nieuwe wetgeving eerst zal moeten worden goedgekeurd door de Europese ministerraad, is de discussie over de wenselijkheid van een dergelijk label na deze stap opnieuw opgelaaid. Voorstander Cristiana Muscardini (parlementslid voor Italië en voorzitter van de EU-commissie die invoering van het label bepleit) zegt dat een verplicht 'Made in' label consumenten duidelijkheid geeft over de eventuele gezondheidsrisico's, namaak-producten en oneerlijke concurrentie. Onzin, vindt Matthijs Crietee van Modint. "Wanneer je weet in welk land een jurkje gemaakt is, weet je nog niet onder welke omstandigheden dat is gebeurt."

Tegenstanders -waaronder EuroCommerce (lobbyorgaan bij de Europese Unie van de detail-, groot- en internationale handel), AEDT (Europese vereniging van moderetailers), brancheorganisatie Modint en een aantal Noord-Europese landen zoals Zweden, Nederland en Groot-Brittannië- zijn van mening dat het label protectionisme in de hand werkt, duur en onuitvoerbaar is en in strijd is met de doelstellingen van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) om de wereldhandel te bevorderen. De extra kosten voor leveranciers worden geschat op 1,50 euro per individueel kledingstuk en 2 euro per paar schoenen. Crietee: "Leveranciers die een 'Made in'-label willen hanteren kunnen dat gewoon doen. Dat gebeurt bijvoorbeeld omdat zij naar Amerika exporteren waar zo'n label wel verplicht is en men niet voor iedere regio andere labels wil laten maken. Maar het is geen goed idee om het ook in de EU verplicht te stellen. Het voegt niets toe en leidt alleen tot meer bureaucratie."

Voorstanders -vooral de 'zuidelijke' lidstaten zoals Italië, Spanje en Portugal- hopen dat het label de concurrentiepostie voor producenten in die landen zal verstevigen. Men verwacht dat consumenten zich zullen afkeren van producten die ver weg zijn gemaakt en kiezen voor producten die lokaal zijn geproduceerd.

EU parlementslid Dennis de Jong (SP) waarschuwt op EurActiv.com voor de "enorme" impact die invoering zou hebben op veel, vooral kleinere, bedrijven en de retailindustrie. Bij het nieuwe label wordt geen rekening gehouden met 'Fair Trade' producenten, zegt hij. "Het interesseert consumenten niet uit welk land een product afkomstig is, maar of het milieuvriendelijk is gebeurd en of er geen kinderen bij betrokken waren."

Alessandro Bedeschi van de AEDT noemt het label misleidend, omdat geen rekeing wordt gehouden met de complexiteit van de moderne supply chain. Zo kan de stof van een overhemd bijvoorbeeld uit Portugal afkomstig zijn, terwijl het in Egypte in elkaar is gezet. Daarnaast hanteren verschillende landen verschillende regels om de origine te bepalen en zo zou het kunnen gebeuren dat hetzelfde product in Europa een 'Made in Vietnam' label krijgt en er in de VS 'Made in China' in komt te staan.

Het is nog niet bekend wanneer de Europese ministerraad zich over het voorstel buigt.

AEDT
Made in-label