Wie geïnteresseerd is in de geschiedenis van lingerie, kan sinds dit weekend terecht in het Gentse museum voor Archeologie en Textiel (MIAT). Daar is een expositie te zien die een beschrijving geeft voor de laatste honderd jaar van de lingeriegeschiedenis. Met de opkomst van kunstzijde en deontwikkeling van synthetische stoffen is er de afgelopen honderd jaar veel veranderd in de ontwikkeling van de lingerie. Waren de functioneel bedoelde korsetten en kamizool, een onderhemdje, eerst alleen maar te krijgen in ruw katoen of onbetaalbaar zijde, door de opkomst van kunstzijde en synthetische stoffen ontstond er begin vorige eeuw een ware revolutie in de ontwikkeling en productie van lingerie. Niet alleen de verandering in het gebruik van grondstoffen, maar het ontwerp en de functie van de lingerieveranderde spectaculair. Langzaam maar zeker werd het korset vervangen door een almaar sensueler vormgegeven beha, die vervolgens werd aangevuld met een slip en jarretelles. Lingerie was toen verleiding: de vrouwelijke vormen werden een essentieel onderdeel in het modebeeld. Later kwam er weer functionele onderkleding bij: thermisch ondergoed.
Verder besteedt het museum aandacht aan de productie in België, van oudsher een behoorlijk omvangrijke sector, waarvan veel grote bedrijven, zoals Du Parc, Déwé en Svelta inmiddels hun deuren alweer hebben moeten sluiten. Het MIAT werpt een blik achter de schermen van deze verdwenen bedrijven en sprak met voormalig arbeiders, directeurs en vertegenwoordigers.
Om het beeld compleet te maken, bestaat de tentoonstelling niet alleen uit statisch opgestelde lingeriesetjes, maar ook geeft ontwerpster Christel Boone een lezing met de titel 'Van bustehouder tot bra' en is er een fitting Sessie georganiseerd in samenwerking met. Triumph. In maart brengt het museum tijdens een studiedag een bedrijfsbezoek aan de Belgische lingeriefabrikant Van de Velde.