Li Edelkoort pleit voor duurzaam produceren

Lidewij Edelkoort deed deze week bij aanvang van het trendseminar 'Earth Matters' in Zaandam een dringende oproep aan de driehonderd aanwezige modeprofessionals om 10 procent minder te gaan produceren, 10 procent meer

bio-katoen te gaan gebruiken en 10 procent van de totale productie naar eigen land te halen. Edelkoort begon de trendpresentatie voor zomer 2012 opvallend somber met een opsomming van het grote aantal (meer dan 400) natuurrampen die dit jaar hebben plaatsgevonden. “We hebben de aarde helemaal leeggetrokken. Dit is haar manier om ons te vertellen dat het genoeg is geweest.”

Li Edelkoort pleit voor duurzaam produceren De trendforcaster kondigde aan dat zij in samenwerking met een Frans bedrijf - Couleurs de Plantes - voortaan een tweede kleurkaart gaat uitbrengen met uitsluitend natuurlijke kleurstoffen. Stoffen worden gekleurd met natuurlijke producten zoals bladeren, thee of wortels. De kleurstoffen zijn geschikt voor industrieel gebruik en daarom (voor het eerst) breed toepasbaar voor productie van stoffen en kleding.

Volgens Edelkoort heeft de mondiale crisis in de modewereld tot een verheldering van het aanbod geleid. Bedrijven hebben keuzes moeten maken en zijn zich gaan richten op datgene waar ze echt goed in zijn. Zij pleit dan ook voor kleinere collecties, minder produceren en minder transport. “Meer omzet met minder producten. In de auto- en voedselindustrie worden dezelfde stappen gezet, en je ziet dat het werkt.”

De aarde, in al haar rijkdom, is dan ook het uitgangspunt van de trendanalyse, waarbinnen diverse elementen worden opgevoerd ter illustratie van de verschillende tendensen. “Moeder aarde heeft niet alleen ter inspiratie gediend, het is ook een hommage aan haar,” zegt Edelkoort. Zo is daar het thema 'kalk/chalk'; een ivoorachtig wit, off white en combinaties van verschillende witten. “De bloese komt terug en dat gaat ten koste van het T-shirt.”
'Rots/rock'; staat voor active wear, monumentale kleding, een terugkeer van oversized items, zware schoenen met veters en rugzakken.
'Aarde/earth'; hierin aardetinten die zich goed laten combineren met het 'kalk' kleurenpalet. Verder primitieve dessins en horizontale strepen.
'Kristal/crystal'; laagjesmode met fijne voiles, tule, lichte pastels en pailletten.
'Pigment'; intense kleuren die het beste tot hun recht komen in eenvoudige, sterke vormen en opnieuw noemt Edelkoort de kleur geel het roze van de toekomst. “Daar komen we de komende vijftien jaar niet vanaf.”

In totaal presenteerde Edelkoort vijftien modethema's voor de zomer 2012. Na de pauze was er aandacht voor lifestyle en interieur met als belangrijkste tendens dat buiten in de toekomst meer naar binnen wordt gehaald.
Het volgende trendseminar - voor winter 2012/13 - is op 24 mei 2011.

 

Meer nieuws

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN