• Home
  • V1
  • Leads
  • Jonathan Christopher wint eerste Global Denim Awards

Jonathan Christopher wint eerste Global Denim Awards

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Leads

Hij moest de jury onder ogen komen, maar hij had niets om aan te trekken. "Daarom heb ik dit ook nog even gemaakt." Jonathan Christopher strijkt het doorgestikte denimjasje dat hij draagt recht. De Nederlandse ontwerper is de eerste winnaar van de Global Denim Awards. De prijs: 10.000 euro, gesponsord

door e3, een Amerikaanse bedrijf dat is gespecialiseerd in duurzaam katoen.

Jonathan Christopher liet zich inspireren door de nomaden voor

de collectie, bestaande uit vijf looks, voor de Global Denim Awards. Hij maakte van restjes denim een lang gilet van 'denimbont'. Opvallend is ook een bomberjack, met de hand gevilt, gemaakt van denim en alpaca wol.

Nederlandse Jonathan Christopher verlaat Global Denim Awards in Amsterdam met 10.000 euro

Voor de wedstrijd werden zes jonge ontwerpers - met zo goed als geen ervaring in ontwerpen met denim - gekoppeld aan zes weverijen. Fashion recruitment & consultancy bureau HTNK en de internationale vakbeurs voor denimweverijen- en wasserijen, Kingpins, selecteerden samen de vooruitstrevenste weverijen, die zich inzetten voor duurzaamheid. De genomineerde ontwerpers moesten al een aantal jaar afgestudeerd zijn, ervaring hebben opgedaan en een eigen collectie hebben of gaan ontwikkelen. Vervolgens togen de designers af naar de weverijen om samen te werken aan de collectie voor de Global Denim Awards.

Dat ging niet altijd van harte. "Ik kan je verzekeren dat de ontwerpers en weverijen elkaar soms in de haren vlogen," zegt Mariette Hoitink van HTNK, tijdens de uitreiking van de prijs. "Maar ze zijn ook verliefd geworden, verliefd op denim."

Weverij ITV: 'Jonathan Christopher is geweldig'

Anneloes van Osselaer, een Nederlandse ontwerpster die momenteel in Bejing woont en de oorspronkelijk Braziliaanse ontwerpster Fernanda Fernandes, hadden helemaal niets met denim toen ze werden benaderd voor de eerste editie van de award show. Hoewel Van Osselaer al werkzaam is geweest voor jeansmerk G-star, werkt ze liever met andere materialen. "Ik draag zelf ook nooit denim. Ik moest wel even nadenken toen ik werd gevraagd voor de prijs," bekent ze. Of ze nu vaker met denim wil werken? "Ja, misschien."

Fernandes antwoordt volmondig 'ja'. Van alle ontwerpen toont ze de collectie die het minst aan spijkerstof doet denken. Met een groene blazer met 3d-effect en een culotte met bloemen laat ze het beste zien wat de mogelijkheden zijn met het materiaal. "Ik besloot denim te benaderen alsof het een 'gewone' stof was," zegt ze. Ze is blij dat ze de stof heeft 'ontdekt. "En ik heb met weverij Tejidos Roya al besproken dat we samen blijven werken," glundert ze.

Volgens Hoitink is denim iets dat in je DNA zit. Als Jonathan Christopher zijn eerste model de catwalk op stuurt is duidelijk dat hij het materiaal 'snapt'. "Hij wist precies wat hij wilde," zegt Barbara Gnutti van ITV, de weverij waaraan de ontwerper was gekoppeld. "Jonathan is amazing. We zijn echt vrienden geworden. Hij is zo enthousiast en geduldig."

Turkse weverij Bossa krijgt prijs voor' beste fabric'

Weverij Bossa, die samenwerkte met Gizzem Turan, kregen een speciale vermelding van de jury. Adriano Goldschmied, de oprichter van Diesel prijst de kwaliteit van het materiaal. "We zagen dat jullie had hebben gewerkt aan duurzaamheid. En dat jullie heel veel geld, tijd en research hebben gestoken in het project," aldus de 'The Godfather of Denim'.

Lees ook: het interview met Mariette Hoitink, oprichter van Fashion recruitment & consultancy bureau HTNK, over de prijs voor de denimindustrie .

Yasmine Esser

Foto's: Simon Trel

Global Denim Awards
Jonathan Christopher
Kingpins