Jan Jansen gaat meer focussen op buitenland

Makkelijk zal het niet worden, zeker in deze tijd, maar toch heeft Maurice Jansen, directeur van Jan Jansen, de ambities om naar het buitenland te gaan met het schoenenmerk van de Nederlandse ontwerper. Stap voor stap. “Over een half jaar

moeten de eerste verkooppunten in België bekend zijn.”

SindsJan Jansen gaat meer focussen op buitenland een half jaar is Maurice Jansen – geen familie van Jan – werkzaam als directeur bij Jan Jansen. Toen Jan Jansen Shoes bv, het bedrijf waar een aantal winkels van de schoenenontwerper onder viel, onlangs failliet werd verklaard, besloot hij zelf een doorstart te realiseren. Het geschiedde in de vorm van vennootschap in oprichting, Folef, samen met investeerder Pieter Koomen.

Jansen en Koomen voeren een nieuwe strategie door bij Jan Jansen Shoes. De winkels in Amsterdam en Maastricht, met daarnaast de winkels in Nijmegen en Heusden die van zelfstandige ondernemers zijn, zullen open blijven, maar de filialen in Den Haag en Apeldoorn sluiten hun deuren. Er zal meer aandacht zijn voor groothandel. Maurice Jansen wilde dat het afgelopen half jaar al eerder, maar de toenmalige investeerder had volgens hem redenen om te focussen op retail. “Zij zagen vooral mogelijkheden in eigen winkels, maar helaas heeft dat niet gewerkt. Wij willen vooral uitbouw van de groothandelsfunctie,” licht Jansen toe.

De collecties van Jan Jansen zijn daarom gewoon verkrijgbaar bij de veertig verkooppunten in Nederland. Winkeliers zullen niets merken van het faillissement, want de geplaatste orders voor het komende winterseizoen worden gewoon door ShoeConcept geleverd. Ook is Jansen op zoek naar verkooppunten in het buitenland. “Jan Jansen is natuurlijk een historisch merk, dat in het verleden ook in het buitenland verkrijgbaar was. Daar willen we graag naar terug,” vertelt Jansen. “Dat doen we stapsgewijs, want het is niet altijd even makkelijk om nu te ondernemen.”

Het begin van de buitenlandse expansie ligt in België, omdat het dichtbij is en er in Vlaanderen Nederlands wordt gesproken. “Maar de markt is wel totaal anders. Winkeliers werken op een andere wijze, ze hebben bijvoorbeeld andere wensen van agenten. En de consument heeft een andere smaak. De collectie is vrij breed, dus die hoeven we niet aan te passen, maar ik verwacht wel dat in België het accent van de collectie anders zal zijn dan in Nederland.” Jansen wil over een half jaar de eerste verkooppunten in België duidelijk hebben.

Op 4 april werd de bv Jan Jansen Shoes failliet verklaard door de rechtbank van Den Bosch. De firma die verantwoordelijk is voor de winkels van de schoenencouturier ging op de fles, nadat een groep investeerders nieuwe winkels had geopend in Den Haag, Maastricht en Apeldoorn. De bv Jan Jansen Shoes werd in november 2010 opgericht. Holding Stadshaven bv in Schijndel was de enige aandeelhouder. Het merk Jan Jansen zelf ging niet failliet, dat valt onder de bv Jan Jansen Design.

Foto klein: Jan Jansen winkel in Nijmegen
Foto groot: Jan Jansen winkel in Den Haag

Lees hier meer over de doorstart van Jan Jansen

 

Meer nieuws

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN