Hema uit verkoop: opluchting personeel

Lion Capital heeft de warenhuisketen Hema uit de verkoop gehaald. Ahold, eigenaar van Albert Heijn, en Lion Capital konden het niet eens worden over de prijs. Volgens FNV bestuurder Henk van der Ploeg kan een deel van het personeel nu opgelucht

adem halen.

In Hema uit verkoop: opluchting personeelseptember vorig jaar ging winkelketen Hema de verkoop in. Sinds 2007 is Lion Capital, een Brits private equity-huis, eigenaar van het oer-Hollandse Hema; toen werd het bedrijf overgenomen van Maxeda. Het aantal winkels werd in de tussentijd uitgebreid van 355 naar 530. Hema opende in afgelopen jaar 51 nieuwe winkels, in Nederland, België, Frankrijk, Duitsland en Luxemburg.

In september zag Lion Capital de verkoopmogelijkheden nog positief in. Robert Darwent, Partner bij Lion Capital: "Gezien de uitstekende vooruitzichten, denken we dat het nu voor Lion een goed moment is om de mogelijkheden voor een exit van Hema te onderzoeken." Nu heeft Lion Capital het warenhuis echter weer uit de verkoop gehaald. Het Financieele Dagblad meldt: “Maandenlange gesprekken met een handvol mogelijke bieders hebben geen acceptabele verkoopprijs opgeleverd.” Een van de potentiële kopers was Ahold, het bedrijf achter de supermarkt Albert Heijn. Lion Capital wilde 1,5 miljard euro, maar Ahold wilde dat bedrag niet neerleggen.

Henk van der Ploeg, bestuurder bij de vakbond FNV vindt het voor een deel van het Hema-personeel goed nieuws dat de verkoop is afgeblazen. “Vooral voor de bakkerij vreesde ik,” zegt hij. “Albert Heijn heeft namelijk een eigen productiebedrijf. Sanering is altijd het risico van een overname, dubbele activiteiten worden weggesneden. Of een overname goed of slecht is voor het personeel hangt heel erg af van de koper.”

Lion Capital besloot Hema nog een jaar aan te houden. Volgens Van der Ploeg hoeven de ongeveer tienduizend personeelsleden daar niet zenuwachtig van te worden. “Het is afwachten wat voor koper er zal komen. Maar het personeel wist dat Lion Capital het bedrijf maar tijdelijk zou houden, dus daar konden ze rekening mee houden.”

Onlangs werd bekend dat het personeel van Hema een loonsverhoging kunnen verwachten. FNV en vakbond CNV sloten stemden in met het eindbod dat Hema had gedaan bij de cao-onderhandelingen. Medewerkers van de winkelketen krijgen er dit jaar 1,9 procent loon bij.

 

Meer nieuws

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN