• Home
  • V1
  • Leads
  • Geweld en misbruik minderjarige textielarbeiders Dhaka

Geweld en misbruik minderjarige textielarbeiders Dhaka

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more
Leads

Minderjarige meisjes van 11 tot 13 jaar zijn werkzaam in textielfabrieken in de Bengalese hoofdstad Dhaka en worden geslagen en geschopt wanneer zij niet hard genoeg werken. Dat blijkt uit schokkende undercoverbeelden van ITV News.

Op de video’s, die via de website van het Britse televisienetwerk te bekijken zijn, is te zien hoe jonge meisjes uitgescholden en mishandeld worden wanneer zij iets te drinken willen halen of hun werk volgens hun leidinggevende niet goed genoeg uitvoeren. De meisjes worden gedwongen om 11 uur per dag of zelfs langer te werken om deadlines van grote orders te halen. Op andere beelden is te zien dat de nooduitgang van een fabriek op slot zit terwijl er buiten brand is.

De

undercoverbeelden zijn in fabrieken in Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh. De lokale wetten staan niet toe dat minderjarigen meer dan vijf uur per dag werken, maar de beelden tonen een heel andere werkelijkheid.

Fysiek en mentaal geweld

De meest schokkende scènes spelen zich af in een fabriek waar felgekleurde jeans worden geproduceerd voor Lee Cooper. Op de video is te zien hoe een minderjarig meisje wordt uitgescholden en geschopt omdat zij haar waterflesje wil gaan vullen en ze de losse draadjes niet goed heeft verwijderd uit een jeans. Ze krijgt een waterflesje aangereikt van een van haar collega’s omdat ze dorst heeft, maar haar leidinggevende rukt het uit haar handen en gooit het op de grond. Vervolgens scheldt hij haar uit voor ‘hoer’ en schopt hij haar tegen haar hiel. Haar collega’s worden aan hun haar getrokken en geslagen met een jeans.

Ook de brandveiligheidsregels worden nog lang niet altijd nageleefd, zo blijkt uit beelden die gemaakt zijn in een andere fabriek in Dhaka. Daarop is te zien dat een nooduitgang op slot zit, terwijl buiten sirenes klinken. De volgende ochtend zit de deur nog steeds op slot. “Wat als er brand uitbreekt, hoe moeten we dan ontsnappen,” vraagt de anonieme textielwerkster zich af. In de fabriek wordt onder andere kleding geproduceerd voor BHS en N Brown, waar het overhemdenmerk Southbay onder valt.

Volgens Lee Cooper gaat het om namaak en ongeautoriseerde productie

N Brown heeft aangekondigd alle samenwerking met de betrokken onderaannemer stop te zetten. Volgens Lee Cooper is de fabrikant geen leverancier, maar betreffen de kledingstukken namaakversies en/of ongeautoriseerde productie. “We maken gebruik van een strikte set regels die onze licentiehouders op verantwoorde wijze moeten waarborgen en we kunnen bevestigen dat deze productie ofwel vals ofwel onbevoegd is.” Het merk laat weten zich in te zetten om onwettige productie van Lee Cooper merkproducten aan banden te leggen.

Bangladesh is de tweede grootste leverancier van kleding na China. In de eerste negen maanden van 2013 was het land de grootste Europese leverancier met 7,2 miljard euro aan kledingstukken. Het land ligt onder vuur sinds de kledingramp in Rana Plaza in mei 2013, die het leven van 1.132 mensen kostte en de erbarmelijke werkomstandigheden in de textielindustrie onthulde.

Foto's: ITV News

Bangladesh
itv news