• Home
  • V1
  • Leads
  • Fifth Ave. opnieuw duurste winkelstraat

Fifth Ave. opnieuw duurste winkelstraat

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Leads

Fifth Avenue in New York, waar onder meer Tiffany's, Louis Vuitton, maar ook Uniqlo en Sephora gevestigd zijn, is opnieuw de duurste winkelstraat ter wereld. Dat blijkt uit het jaarlijkse rapport 'Main Streets Across the World 2010' van

vastgoedadviseur Cushman & Wakefield. De huurprijzen aan Fifth Avenue bedragen 16.257 euro per vierkante meter per jaar. Daarmee vergeleken is een winkel aan de Rue Neuve in Brussel een koopje: hier betalen retailketens 1618 euro per vierkante meter per jaar.

Het rapport dient als internationale graadmeter voor de retailsector. Het vergelijkt de huurprijzen op de 269 meest prestigieuze winkellocaties in 59 landen. De internationale ranglijst is opgesteld door in elk van deze landen de duurste locatie te onderzoeken. Cushman & Wakefield concludeert dat de winkelhuurprijzen het afgelopen jaar (tot juni) het sterkst gestegen zijn in Latijns-Amerika en Azië. In tweederde (66 procent) van de 59 bestudeerde landen zijn de tophuurprijzen gestegen of gestabiliseerd. De vastgoedadviseur noemt de bevindingen 'rooskleuriger' dan in 2009. Toen werd de grootste daling van winkelhuurprijzen in de 25-jarige geschiedenis van het rapport genoteerd.

Fifth Avenue in New York, waar de huurprijzen met 8,8 procent zijn gestegen, staat voor de negende keer bovenaan de lijst. Causeway Bau in Hong Kong staat opnieuw op de tweede plaats. New Bond Street in Londen is twee plaatsen gestegen en staat nu op vier, de huurprijzen stegen hier met 19,4 procent naar 7345 euro p/m2 p/jaar. De Britse winkelstraat neemt die positie over van de Champs-Elysées in Parijs waar de huurprijzen met 9,5 procent zijn gedaald. De Champs-Elysées is daarmee de grootste daler in de top tien. De Rue Neuve staat op nummer 29 (was 27).

De opkomende markten doen het goed dankzij een groeiende toeristenstroom en een stijgende vraag van internationale retailers. Haddock Lobo (Marc Jacobs, Diesel) in het Braziliaanse Sao Paulo was wereldwijd de grootste stijger, de huurprijzen stegen daar met 92 procent naar 3539 euro per vierkante meter per jaar. Ginza in Tokio, Japan, klom het afgelopen jaar van de vijfde naar de derde plaats op de ranglijst (7711 euro p/m2 p/jaar). Zuid-Korea’s Myeongdong in Seoul steeg van de elfde naar de achtste positie.

De grootste huurprijsdaling ter wereld, 50 procent, werd genoteerd in Bulgarije op de hoofdwinkelstraat Alexander Batenbeg in Plovdiv en op de Alexandrovska in Burgas. Wereldwijd gezien kent Europa een daling in huurprijzen van 4,5 procent.

John Strachan, Global Head of Retail, Cushman & Wakefield: “De naschokken van de wereldwijde economische recessie zijn nog altijd voelbaar in de winkelvastgoedmarkt. In de meer gevestigde markten blijven de huurders voorzichtig en kieskeurig. Opkomende economieën schijnen een duidelijke groei in de retailsector te ervaren, wat de vraag naar hoogkwalitatieve, goed gelegen objecten stimuleert. De beste groeiperspectieven vinden we in Azië.”

Beeld: Breakfast at Tiffany's

Cushman Wakefield
fifth avanue
Main Streets Across the World