Exposanten Kleine Fabriek tevreden over nieuwe indeling

Geen spijkerbroekschieten en suikerspinkraampjes op de Amsterdamse kindermodebeurs de Kleine Fabriek. De vijftiende editie van de beurs is soberder aangekleed, en ook ingedeeld in vier nieuwe segmenten.

De exposanten zijn er blij mee. Uwe Mork van Oilily: “Veel overzichtelijker zo.”

VoorExposanten Kleine Fabriek tevreden over nieuwe indeling de vijftiende editie van de Amsterdamse kindermodebeurs ging de indeling op de schop. Reden: meer duidelijkheid voor bezoekers. Object+ is de nieuwe naam voor het Home & Gift segment waar de lifestylemerken samenkomen in een minimalistisch lichtgrijs decor. Star, met heldere witte stands, toont onder andere kindermodemerken in het hoog segment als Little Marc Jacobs en het Franse Petit Bateau. Op het platform Industry hebben merken als Björn Borg en O’Neill een stand. Op Blueprint, het segment voor denim, met merken als Diesel, Levi’s en Replay, hebben de bedrijven het meest uitgepakt met hun standplaats. Ook recruitmentbureau HTNK is aanwezig. Het bedrijf heeft een ‘indigo kids’ pop-up store, een variant op de Onedayshop.

Het Nederlandse modemerk Oilily staat voor de vijftiende keer op de Kleine Fabriek. ‘Sinds eeuwig’ noemt Uwe Mork het. Hij toont een collectie met neonkleuren en onder andere snoepjes dessins. Sinds twee jaar richt het merk zich ook meer op de niet meisjes-meisjes. Vooral kinderen die niet meer in maat 128 passen – vanaf een jaar of acht – willen zich volgens Mork wat sportiever kleden. “Vooral in Europa, in Azië niet,” zegt hij. Over de beurs is hij tevreden. “Zondag was de drukste dag. Veel internationale klanten ook, Duitsers en Zwitsers. Vanaf een uur of drie vertrekken de inkopers. Ze willen voor de files thuis zijn.”

Ook het label Noppies zag veel internationale bezoekers. Op zondag Duitsers, op maandag vooral Belgen. Het merk is terug van weggeweest op de beurs in de Rai. “De laatste twee edities hebben we overgeslagen,” vertelt Sandra van Nieuwenhuijzen, account manager bij Noppies. “Toen kozen we voor het buitenland, maar nu doen we allebei. We staan ook in Parijs en Berlijn. Maar hier horen we. Hier zijn we thuis.” In de tussentijd werden ook de collecties aangepakt. Volgens Van Nieuwenhuijzen is de collectie – met bodywarmers, leren jacks en regenjasjes – nu ‘dieper’. “Meer details,” legt ze uit, terwijl ze er een geel T-shirt bij pakt. “Kijk naar de glitters op de print, en de mouwtjes met roesjes. Echt voor meisjes.”

Roesjes komen bij veel merken voor, in de nieuwe zomercollectie voor 2013. Ook hip volgend jaar: Indianen thema’s met neonkleuren, jonge dandy’s die zich in kleuren als kobaltblauw en fel roze steken, en blazers van sterke materialen in aardetinten. “Op het TrendSpace laten we ook interieurartikelen zien, ter inspiratie voor de inrichting van de winkel,” vertelt Paulien Routs, namens de Kleine Fabriek verantwoordelijk voor de trendarea. In samenwerking met andere trendbureaus als Appletizer en the Cool Collector, maakte ze ook een trendboek ; online gratis te downloaden en zo toegankelijker dan de dure boeken van de grote bureau’s. “Sommige retailers moeten we een beetje opvoeden, want anders maken ze echt zo’n suikerspinnenwinkel,” grapt ze.

Kindermodelabel Lief! is vooral in haar nopjes met de plaats van de stand. Het merk had geen inspraak over bij welk segment ze ingedeeld zou worden, maar Natalie Warren, sales manager Benelux, had wel aangegeven dat ze niet meer bij de lifestylemerken wilde staan. “Nu staan we bij Star, met veel babykleding. En naast een merk waarmee we veel in winkels liggen,” zegt Warren tevreden. Dat de beurs soberder is opgezet, hoorde ze van meer klanten. “Maar als de stands goed zijn, heb je ook niet meer aankleding nodig. Het is wel wat rustiger op de beurs. Of dat komt door de recessie of door de vakantieperiode, dat weet je nooit.”

Yasmine Esser

Foto klein: Oilily
Foto groot: TrendSpace op de Kleine Fabriek

 

Meer nieuws

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN