Edelkoort: 'Alledaagse spiritualiteit'

"We leven in een moeizame tijd, maar achter al het slechte zit goed nieuws verborgen. De acceptatie voor de huidige situatie groeit en een periode van verzet en angst wordt daarmee afgesloten. Mensen leren leven met de status quo en we gaan

de kleine genoegens van het leven weer waarderen. Voortbestaan kan alleen wanneer we vrede hebben met het huidige bestaan." Lidewij Edelkoort signaleert een opleving van een alledaagse spiritualiteit. "Zonder meditatie of yoga. Het gaat meer om het genieten van de kleine dingen. Een verse boterham met zoute boter of een mooie wandeling." Het was de inleiding van de halfjaarlijkse trendpresentatie 'Bliss, spiritual moments in everyday life', die Edelkoort dinsdag gaf in Amsterdam.

DEdelkoort: 'Alledaagse spiritualiteit'e kleur wit in al zijn verschijningsvormen, domineert de kleurkaarten voor seizoen spring/summer 2013. De trendpresentatie van Nederlands bekendste en meest succesvolle trendanalist was doorspekt met witten. Van helder stralend tot een bijna gelig boterwit. "Het was al eerder aan de hand, maar voor dit seizoen kon ik naar niets anders meer kijken," zegt zij. Volgens Edelkoort zijn alle outfits in de zomer van 2013 minimaal voor de helft wit. "Wit of in heel lichte kleuren. Wit als accentkleur, als onderprint en ook gebruikt in ethnische of folkloristische prints heeft wit iets heel fris, het geeft lucht." Bijkomend voordeel van al dat wit is, zegt Edelkoort, dat het trendbeeld voor zomer 2013 heel eenvoudig en toegankelijk is geworden. "Het is makkelijk te begrijpen, heel commercieel."

Een van eerste thema's die door Edelkoort werd behandeld, 'The gift of light', gaat letterlijk over lichtbronnen in textiel. Denk aan tule, voile en zongebleekte tinten, maar denk vooral aan blouses en overhemden. "Dit is het einde van het T-shirt," zegt Edelkoort. "Zomer 2013 wordt de zomer van de blouse, van shirtjurken en trenchcoats.
Tailoring geïnspireerd door het Franse modemerk Celine (foto) domineert het volgende thema 'The meeting of spirits'. "Een blouse met een rok of een blouse met een broek is genoeg." Het gaat om zwaardere kwaliteiten stoffen die een beetje van het lichaam af staan. Volgens Edelkoort zit de detaillering vooral in kragen, sjaalkragen en revers. De broeken zijn smal.
Waardering voor het kleine en het huiselijke komt sterk naar voren in 'The bliss of home'. Vaatdoeken en theedoeken dienen ter inspiratie, evenals lol hebben in koken, strijken en bezemen. In dit thema is veel finishing te zien, met borduursels in kruisteken en de kleuren zijn neutraal.

IEdelkoort: 'Alledaagse spiritualiteit'n 'The tread of togetherness' komen breisels aan bod. "De grove breisels uit de interieurbranche waaien over naar de mode. Ik verwacht grof gebreide truien voor deze zomer, mohair (ook voor mannen) en oversized sweaters met kanten details."
Strepen in alle kleuren en maten, maar steeds in combinatie met wit, vallen onder 'The longing for repetition'. Verschillende strepen kunnen samen in een outfit. Strepen en lineaire ruitmotieven doen het goed in jeans, sweatshirts en T-shirts.
'Beauty of undone' staat geheel in het teken van Japan, de naweeën van de aardbeving eerder dit jaar en de aanhoudende onzekerheid in het land. Dit thema gaat over waardering voor de Japanse hang naar perfectie en uit zich in kimono's, Japanse bloemendessins en theerituelen. 'The foolishness of fashion' tenslotte is de eerste stap naar volgende seizoenen waarin Edelkoort een opkomst verwacht van de romantiek. De personificatie van dit thema, nummer twinting van eenentwintig thema's in totaal, is pierrot. Opnieuw wit, maar nu met een zwarte bies, grote strikken en losse kragen.

Esmerij van Loon

Foto's: Celine, Lauren Jennings

 

Meer nieuws

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN